HÍREK  2017. április 22.      962
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fókuszban a romák és nem romák együttélése

A civil kapcsolatokat felügyelő alpolgármester volt a vendége a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület pénteki klubpestjének.

Fókuszban a romák és nem romák együttélése
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Losó Györgyné elnök köszöntője után hagyományosan egy fiatal tehetség produkciója nyitotta a programot: ezúttal Mohácsi Dávid adta elő csellón Csajkovszkij Szomorú dal című művét. A folytatásban az alpolgármester mutatkozott be az egyesület tagjainak, és beszélt képviselői munkájáról. Rátkay Andrea emlékeztetett arra, hogy a két hónappal ezelőtti estén Szabó Józsefné Kállai Szilvia, az önkormányzat romaügyi referense és Nagy Sándor sport referens vetették fel egy, a rasszizmussal, diszkriminációval szembeni program ötletét, amely a romák és nem romák békés egymás mellett élésére fókuszálna, és itt Kispesten próbálna olyan megoldásokat találni a problémákra, amelyek más kerületek, önkormányzatok számára is példaértékűek lehetnek. Az alpolgármester elmondta, ennek kapcsán olyan rendszeres, félévenkénti kerekasztal-beszélgetésekre gondolt, az önkormányzat, a roma referens, roma szervezetek képviselői és szakemberek részvételével, amelyeken konkrét ügyekkel lehet foglalkozni. Mivel a szociális problémák meghatározóak, ezekkel lehetne kezdeni a programot.

Kállai Szilvia és Nagy Sándor arról beszéltek, hogy össze kell hozni a kispesti roma és nem roma lakosokat, hogy őszintén merjenek beszélni a gondokról. Nem csak a rászoruló romákra kell fókuszálni, hanem minden rászoruló, szegény kispesti családra – hangsúlyozták. Mohácsi Vilmosné, az egyesület tagja szerint kiemelten szociális érzékenységű a kispesti önkormányzat és a hivatal, ezért is fontos, hogy innen induljon el az együttélési modell romák és nem romák között. Rátkay Andrea úgy fogalmazott, hogy az együttműködés az alap, ezen lépne túl a kerekasztal, ahol az emberek merik elmondani sérelmeiket. Azzal zárta a beszélgetést, hogy gondolkodjon az egyesület, ő is készít egy tervezetet, és hamarosan térjenek vissza a témára.