HÍREK  2017. május 02.      1,420
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gépmajálison Lőrincen

A kilencedik Hofherr-Dutra Gépmajálist rendezték meg a Kispesten traktorgyárat alapító Hofherr-testvérek egykori XVIII. kerületi villájában (ma Új Tündérkert étterem) és a parkban.

Gépmajálison Lőrincen
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy sok minden összeköti a két települést, de a gyáralapító Hofherr Mátyás személye a legerősebb kapocs. Mindkét kerület büszke lehet a gyárra, Kispestről és Lőrincről is sok embernek adott munkát. Gajda Péter végül külön is megköszönte az emléktársaság munkáját.

A 9. Gépmajális megrendezéséért Lévai Zoltán, XVIII. kerületi alpolgármester is gratulált az emléktársaságnak, egyben megköszönve nekik, hogy ápolják a hagyományt, emlékeznek és emlékeztetnek, valamint lehetővé teszik, hogy mindenki megcsodálhassa a majálison felvonuló gépeket.

Köszöntötte a megjelenteket és felidézte a gyár történetét Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli alelnöke és Heilauf Zsuzsanna, a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum vezetője is.

A köszöntések után Gajda Péter és Lévai Zoltán is koszorút helyedzett el Hofherr Mátyás emléktábláján, majd beindították két traktor motorját, amellyel kezdetét vette a veterán traktorok és gépjárművek hagyományos felvonulása.

A majálison táncos-dalos műsort adott a Tébláb Táncegyüttes, zenélt a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, volt cséplési bemutató, tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon, valamint a Hofherr-emlékszobában.

A rendezvényt a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, Kispest Önkormányzata minden évben támogatja. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Traktorgyár – 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) – egykori dolgozói, a gyűjtők, hagyományőrzők és érdeklődők találkozhassanak május 1-jén.

A mezőgazdasági gépgyárat 1900-ban alapította a Hofherr-család. Az akkor még tízezer lakosú Kispest nagyközségnek óriási lökést adott a gyáralapítás, jelentős iparosítás kezdődött, a Hofherr-gyár mintájára új cégek, üzemek jöttek létre. Az 1920-as években már traktorokat gyártottak itt. A Hofherr-család számos közcélú felajánlást tett, például utakat építtetett, egészségügyi ellátást hozott létre, tanoncképzést vezetett be. A 2. világháború után, az 1848-as államosítást követően a Dutra traktorok gyártása kezdődött meg az 1951-ben Vörös Csillag Traktorgyárrá keresztelt üzemben. A gyár ipartörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű termékeket állított elő és fellegvára volt a műszaki tudományoknak. 1973-ban született döntés arról, hogy az állami vállalatot a Rába Magyar Vagon és Gépgyárhoz csatolják. Az utolsó Dutra-traktorok gyártását 1975-ben fejezték be.