HÍREK  2017. május 09.      1,601
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendhagyó tanóra a Tündérkertben

Az önkormányzat támogatásával rendhagyó történelemórák indultak Székelyföldről a kispesti általános iskolásoknak a Székelyország Tündérkertje Látványparkban. Az órákat a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest tagjai tartják.

Rendhagyó tanóra a Tündérkertben
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

A mai első kulturális és történelmi barangoláson a Pannónia Iskola hatodikosai vettek részt. A székelykapu előtt Gajda Péter polgármester, Bacsó András, a Székelyország Tündérkertje Egyesület elnöke, Szabó Ferencné, a nyugdíjas pedagógusok vezetője és az órát tartó dr. Hajdani Ilona fogadta a gyerekeket.

A polgármester elmesélte nekik, hogy az elhanyagolt terület Bacsó András elképzelése alapján az önkormányzat támogatásával éledt újjá Tündérkertként, ahol a látogatók megismerhetik többek között a székely kultúrát, a híres történelmi személyiségeket, Erdély növény- és állatvilágát, gasztronómiáját.

Hajdani Ilona vezetésével először egy rövidfilmet néztek meg a diákok Székelyföldről, majd térkép segítségével megismerhették a vármegyékhez hasonló közigazgatási egységeket, a székely székeket (Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Aranyosszék). Ezt követően Székelyföld környezeti tényezőiről, domborzati viszonyokról, éghajlatról, a növény- és állatvilágról, vízrajzról esett szó.

Kint a kertben a hírességek falánál mesélt Hajdani Ilona Erdély történelméről, a Hunyadiak török elleni harcairól, Dózsa Györgyről, az erdélyi fejedelemségről, Bocskai Istvánról, Bethlen Gáborról, II: Rákóczi Ferencről, az 1764-es mádéfalvi vérengzésről,1848-49-ről, Gábor Áronról, az I. világháborúról, Trianonról, az 1947-es párizsi békeszerződésről, amely Észak-Erdélyt és a Székelyföldet újra Romániához csatolta. Olyan hírességek is szóba kerültek mások mellett, mint a matematikus Bolyai Farkas, a nyelvtudós-utazó Kőrösi Csoma Sándor, a telefonhírmondót feltaláló Puskás Tivadar, az építész-író Kós Károly és a 2013-ban elhunyt legendás hegymászó, Erőss Zsolt, a „Hópárduc”, akinek édesanyja is jelen volt az első rendhagyó történelemórán.

A Csíksomlyói madonna tiszteletére állított kis szentély megtekintése után, csoportfoglalkozások következtek: szellemi totó, a rovásírás kipróbálása, falmászás, íjazás és székely népdalok éneklése várta a gyerekeket, akik a foglalkozás végén kipróbálhatták a kürtőskalács készítését és borszéki ásványvizet kóstolhattak.

Szabó Ferencné, a pedagógus egyesület vezetője lapunknak elmondta, havonta 1-2 órát tart az egyesület a 3-6. osztályos kispesti általános iskolásoknak, azzal a céllal, hogy a gyerekek megismerjék Székelyföld kultúráját, történelmét, az ott élőket, és erősödjön magyarságtudatuk. A nyári szünetig még egy alkalom lesz, aztán ősztől folytatódnak a rendhagyó történelemórák a Székelyország Tündérkertje Látványparkban.