HÍREK  2017. május 16.      551
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Környezetszépítőket jutalmaztak

Tízedik alkalommal adták át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat a KMO-ban ma délután. Hat magánszemély és egy-egy intézmény, illetve vállalkozás kapta meg az elismerést. A civil szervezetek és a lakóközösségek képviselői, valamint az intézményvezetők március 20-ig tehettek javaslatot a díj adományozására. Azokat jutalmazza az önkormányzat emlékplakettel és oklevéllel, akik önkéntes tevékenységükkel aktív részt vállalnak közvetlen környezetük szépítésében, a természeti értékek és a zöldfelületek védelmében, illetve kezdeményezésükkel, programjaikkal a környezettudatos nevelést segítik Kispesten. A rendezvényen az Ötvös Session Music (Ötvös Gábor zongora, Szimicsevics Judit fuvola) adott műsort.

A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Régóta köszöni meg az önkormányzat, hogy vannak olyan kispestiek, lakók, cégek, civilek, intézmények, akik és amelyek fontosnak tartják a 2006-ban indult polgármesteri Zöldprogram üzenetét: próbáljuk meg együtt szerethetőbbé, zöldebbé, virágosabbá tenni Kispestet – mondta köszöntőjében Kispest polgármestere, hozzátéve, sokan dolgoznak ezért a célért, szemben például azokkal, akik illegálisan helyezik ki hulladékukat a közterületekre. A Zöldprogram arról is szól, hogy környezettudatosságra próbáljuk nevelni a felnövekvő generációt is. Köszönjük a környezetszépítést, folytassuk közösen a munkát a rendezettebb, tisztább, zöldebb Kispestért – fogalmazott Gajda Péter.

A polgármester Vinczek György alpolgármesterrel és Bogó Józsefnével, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével együtt köszönte meg a kerületért végzett munkát hat magánszemélynek, valamint egy-egy intézménynek és vállalkozásnak. és adta át a díjakat.

Zöld Kispestért polgármesteri díjban részesült:

- Krekuska Ferenc, aki közel 15 éve gondozza az Árpád u. 7/B. előtti zöldterületet, „kertje” minden évben virágba borítja az utcát. Munkájával példát mutat a lakóközösség fiatal és idős tagjainak.

- Kecskés István, aki a Hungária út és a Nagykőrösi út sarkán lévő elvadult zöldterületet varázsolta újjá: a járdára kilógó bokrok megregulázásával, a gyomok kiirtásával, örökzöldek, színes évelők és egynyári virágok telepítésével olyan üde kis kertet hozott létre, amelyet az arra járók nap mint nap megcsodálhatnak.

- Tóthné Molnár Éva 8 éve a férjével közösen rendezgeti a Vak Bottyán u. 58. melletti előkertet, jó példát mutatva a többi lakónak is – ennek eredményeként a ház előtti rész már mindkét oldalon tovább szépült. A lakók minden évszakban hozzátesznek valamit a kerthez, például a nőnapi cserepes növények is ide kerülnek.

- Dévényi Judit a Pákozd u. 7. előtt igényes kialakítással oldotta meg a járda és az úttest közötti zöldsáv rendezését, az erre való parkolás megakadályozását. A kiültetés amellett, hogy esztétikus, alkalmazkodik a városi klímához, így hosszú távon is fenntartható.

- Mester Jolán a Kispesti Kertbarát Klub alelnökeként aktív szerepel vállal a programok szervezésében, lebonyolításában. Kirándulásokat vezet, kiállításokat szervez, az önkormányzattal együttműködve koordinálja a „Legszebb konyhakertek” versenyt. Kreatív ötleteivel új színt visz a klub életébe, a személyes kapcsolatok ápolásával erősítette a klubtagok közötti baráti összefogást.

- Dér-Mányi Móni az Europarkban működő Helen Doron nyelviskola vezetőjeként fontosnak tartja, hogy több szálon is kapcsolódjon Kispesthez: az elmúlt évek során jó kapcsolatot sikerült kialakítania több kerületi civil szervezettel, óvodával, a Kispesti Családsegítő Szolgálattal, akiknek minden évben játékokat gyűjtenek. Idén a zöld lakókörnyezet értékeinek bemutatása érdekében a Wekerlei Társaskörrel és a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve, az önkormányzat, a Közpark Kft., a tanárok és a diákok segítségével egy wekerlei madártanösvényt valósítottak meg. (A díjat korábban, a madártanösvény avatóján vette át.)

- Az 5 éve – a kerületben elsőként –„Örökös Zöld Óvoda” címet elnyert Kispesti Bóbita Óvoda pedagógiai programjának alappillére a környezeti nevelés. A gyerekekkel, nevelőkkel közösen végzett folyamatos környezetvédő tevékenység (pld. szelektív gyűjtés, energiatakarékosság, komposztálás) mellett fontosnak tartják az intézmény környezetének szépítését, valamint a közös cél érdekében más intézményekkel, civil szervezetekkel, közösségi kertekkel is együttműködnek.

- A SPEED BIKE Kerékpáráruház a Hungária út 2. alatti áruház nyitásával egyidejűleg, 2010-ben alakította ki az üzlet előtti 450 négyzetméteres közterületen a szökőkutat, pihenőhelyekkel és igényes díszburkolattal, melyet azóta is tisztán tartanak, üzemeltetnek. (A díjat később veszik át.)

 


Címlap
Önkormányzat
A kerület működése
Ügyintézés
Kispest
Kapcsolat
Választások-szavazások
Intézményi étkezésbefizetés
Hírek
Közlemények
Pályázatok
Programajánló
Archívum
Közérdekű adatok
Ügyfélkapu
Adatvédelem
Társadalmi véleményezés
Hírek
Közlemények
Pályázatok
Programajánló
Adatvédelem
Társadalmi véleményezés
Közérdekű adatok
Ügyfélkapu
Archívum