HÍREK  2017. május 28.      1,256
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Negyedszázados véradók

 

A hét elején véradással a Városházán, pénteken pedig a Kispesti Vigadóban műsoros esttel ünnepelte működésének 25. évfordulóját a Kispesti Véradók Egyesülete. Hétfőn ugyanannyian, 75-en adtak vért, mint az első kispesti önkéntes véradáson, 1992-ben.

 

Negyedszázados véradók
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

Az egyesület vezetője, Somogyi Lászlóné köszöntötte a jubileumi rendezvényre érkezett vendégeket, véradókat és azokat a vezetőket – Burány Sándor országgyűlési képviselőt, Vinczek György és Kertész Csaba alpolgármestereket, Lévay Levente és Steinerné dr. Török Katalin korábbi polgármestereket, dr. Istvánfi Sándor és dr. Kiss Anna volt jegyzőket – akik, mint mondta sokat segítettek a véradóknak az elmúlt negyed században, majd a „hőskort” idézte fel.

Somogyi Lászlóné 1992-ben szervezte meg az első véradást, akkor, amikor megszűnt a térítéses véradás. Elmondta, hogy Hazslinszky Frigyes doktor, a szakrendelő igazgatója kérte fel az akcióra. Lévay levente polgármester és Istvánfi Sándor jegyző segítségével valósult meg az első önkéntes véradás a Városházán, amikor 75-en adtak vért. Ez volt az első alkalom az országban, hogy egy önkormányzat a dísztermét átadta erre a célra. Hamarosan klubbá szerveződtek, majd a KMO igazgatója, Gábor Ilona is befogadta a véradókat. Időközben a rendszeres véradók létszáma is folyamatosan gyarapodott: 150-160-an voltak, de előfordult olyan eset is, amikor 224-en adtak vért Később az MSZP is helyet biztosított a véradáshoz, majd megkapták a Csokonai utcai helyiséget.

Buncsik Ildikó, a budapesti Vöröskereszt igazgatója a véradók és az önkormányzat tevékenységét méltatta, egyben megköszönte a véradásszervezőknek és a véradóknak is ezt az áldozatos tevékenységet.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, az egyesület rendszeresen részt vesz jótékonysági akciókban, és a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítványon keresztül segíti a nehéz körülmények között élő kispestieket. Az áldozatvállalás kapcsán Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művéből idézett: „Az áldozat nem csonkítás és nem vezeklés. Az a lényege, hogy cselekedet. Önmagunkat ajánljuk fel vele a Lénynek, amivé válni szeretnénk. Csak az érti meg a birtok fogalmát, aki feláldozta érte önmaga egy részét, aki harcolt a megmentéséért és fáradozott a megszépítésén.” Végezetül erőt és energiát kívánt a folytatáshoz, és azt mondta, az önkormányzat továbbra is segíteni próbálja majd a véradókat.

A folytatásban a Mágnes Színház ajándék előadását élvezhette a közönség. A jubileumi ünnepség vacsorával, majd tánccal ért véget. A következő idei véradást július végén a Csokonai utcai székhelyen tartja a Kispesti Véradók Egyesülete.

25 év számokban:
- évente átlagosan 820-an adtak vért,
- 25  év alatt ez 20. 500 véradót jelent,
- akik összesen 8200 liter vért adtak,
- 1 véradó 3 ember életét mentheti meg,
- a 20. 500 véradó 61. 500 életet mentett meg 25 év alatt.