HÍREK  2017. május 28.      2,044
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ötéves az Első Kis-Pesti Kert

Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert 2012-ben nyílt meg, huszonhat, nagyjából 5 négyzetméteres ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. Az ötödik születésnap ünneplésére sokan jöttek össze.

Ötéves az Első Kis-Pesti Kert
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Gajda Péter polgármester a kerület nevében köszöntötte az Első Kis-Pesti Kert közösségét és mindazokat, akik azóta is töretlenül végzik a kertművelést, illetve részt vesznek a közösség építésében. Érdemes volt belekezdeni és meghonosítani a kertmozgalmat a kerületben, hiszen az első kert kialakítását évente újabb követte (Aranykatica, Zengő, Árnyas), így jelenleg négyet művelnek a kispesti lakótelepeken élők – mondta Gajda Péter.

Rosta Gábor, a Városi Kertek Közhasznú Egyesület vezetője elmesélte, hogy kezdetben sokat bolyongott a bürokrácia útvesztőiben, míg itt Kispesten az önkormányzat felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, és közös munkájuk eredményeként 2012-ben Kispesten nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje. Minden elképzelésemet túlszárnyalta az a fejlődés, amely a kertek életét jellemzi, és minden évben még újabb és újabb meglepetéssel szolgálnak. Ezek a kertek többet jelentenek, mint egyszerű zöldségeskertek, hiszen itt a művelt kertek mellett művelt közösségek is alakulnak – hangsúlyozta Rosta Gábor, aki a kispesti kertekben szerzett tapasztalataira építve folytatja kertépítő mozgalmát a fővárosban is.

A születésnapos kert vezetője Nagy Mária kérdésünkre elmondta: jelenleg 25 család dolgozik rendszeresen a kertben, közülük 5 újonnan költözött a lakótelepre és lett a közösség tagja. A kertben biogazdálkodás folyik, saját maguk készítette növényi „vegyszerekkel” veszik fel a versenyt a kártevőkkel szemben – büszkélkedett Nagy Mária, aki elmondta azt is, hogy sajnos a csigákkal és a poloskákkal nem bírnak, nem találtak még ellenszert ezekkel szemben.

A születésnapi ünnepségre vendégként meghívott Bálint György is elismeréssel szólt a kertet művelők munkájáról. Bálint gazda szerint békeidőben is fontos, hogy a városi emberek is tudják, milyen az, ha saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből kerül élelem, mondjuk egy jó lecsó az asztalra, milyen az íze a frissen szedett termésnek. Bálint gazda azt tanácsolta az Első Kis-Pesti Kert kertészeinek, hogy bátran kísérletezzenek a zöldségek termesztésével, és figyelmükbe ajánlotta az édesburgonyát, amelyet a gyerekek is talán szívesebben fogyasztanak édeskés íze miatt.