HÍREK  2017. június 16.      7,675
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Építik a vizes játszóteret a Berzsenyi utcában

Megkezdődtek a vizes játszótér kivitelezési munkái a Berzsenyi utcában a felújított gyermekorvosi rendelő, a Zöld Ágacska óvoda és a Puskás iskola tőszomszédságában. Két ütemben zajlik a beruházás: az első elkészülésére az önkormányzat 180 millió forintot különített el a költségvetésében. 

Építik a vizes játszóteret a Berzsenyi utcában
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Önerős beruházásként, mintegy 180 millió forintból építi majd meg a kerület új, látványos közösségi terét, a vizes játszóteret az önkormányzat. A vizes játszótér mellett Kispest több beruházási tervvel (Eötvös utcai KRESZ-park átépítése, a Kertvárosi Közösségi Ház felújítása, a Wekerlei kispiac felújítása) is pályázott a fővárosi önkormányzathoz, ám ezek közül a főváros a kispiac felújítását találta a kispestiek számára a legfontosabbnak.

Két ütemben épül majd meg mintegy négyezer négyzetméteren a kerület legújabb közösségi tere, amelyet a kispestiek ingyen használhatnak. A játszótér első üteme augusztus 20-ra elkészül – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki Tichy Judittal, a Zöldprogram Iroda vezetőjével kilátogattak az építkezés helyszínére, ahol már a talajmunkák zajlanak. Mivel Budapesten csupán két kerületben, Magyarországon is csak néhány helyen található csupán ilyen speciális játszótér, így várhatóan népszerű lesz, ezért a helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a megközelíthetőség, illetve az, hogy ne zavarja nagyon a lakótelepen élők nyugalmát.    

A vizes élményparkról a polgármester elmondta: a játszótér a területen meglévő szánkódomb körül alakul ki, felhasználva annak adottságait. Így a gumiburkolattal fedett domb egyik oldalán folyókarendszer épül, amelyeken a különböző kisméretű vizes játékok, gátak, vízemelő spirál, zsilipek stb. helyezkednek el. A víz gravitáció útján folyik végig a folyókarendszeren, míg a domb tetején lévő forráshoz szivattyú emeli majd fel. A domb túloldalán stílszerűen kalózhajót imitáló kombinált játszószer, a domb tetején pedig világítótorony és a kék színű gumiburkolatból kirajzolódó delfinek adják meg a tengeri történet alapját.

Gajda Péter kérdésünkre válaszolva megerősítette, hogy a játszótér teljes területét kerítés övezi majd, és csak nyitvatartási időben használhatják az ide érkezők.

Tichy Judit irodavezető tájékoztatása szerint a bejáratok felől kisebb fogadóterek kialakítására kerül sor, és lesznek kerti padok, hulladékgyűjtők, ivókút, kerékpártárolók, információs táblák. Az első ütemben megvalósuló játszótér környezetében a gyalogos irányok új burkolatot kapnak. A játszótérhez kapcsolódó részeken a zöldterületek felújítása is megtörténik, így mintegy 800 cserje, 100 évelő növény és 10 fa telepítésére és füvesítésre is sor kerül majd. A játszótér biztonságos üzemeltetéséhez szükségessé vált 4 beteg, kb. 50-60 éves nyárfa kivágása is. A kivágott fákat az önkormányzat téli tüzelőanyag-programjában használják fel. A tervek szerint a játszótér üzemeltetését, beleértve a terület tisztántartását, a vízgépészet üzemeltetését, karbantartását, a terület zárását, nyitását, állandó személyzettel a Közpark Kft. végzi majd – tette hozzá az irodavezető.