HÍREK  2017. június 22.      2,072
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A nyári szünet előtt utoljára ülésezett a testület

Fejlesztési hitel felvételéről, a gyermekfogászati alapellátásban dolgozók bérének korrigálásáról és közterületek elnevezéséről is döntöttek a képviselők csütörtökön.

A nyári szünet előtt utoljára ülésezett a testület
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Módosította a testület az idei költségvetésről szóló rendeletet. A képviselők elfogadták azt a határozatot, amely szerint az általános tartalékokból 8 millió forintot átcsoportosítanak a Kispesti Egészségügyi Intézet alapellátásának finanszírozására: a gyermekfogászatokon dolgozó fogorvosok és asszisztensek bérének korrekciójára 2017. július 1-jétől. Gajda Péter polgármester (MSZP) a napirend kapcsán elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt találkozott a gyermekfogászati ellátásban dolgozókkal, akik jelezték, hogy az egészségügyben megszokottól is alacsonyabb az itt dolgozók a bérezése. Akkor ígéretet tett arra, hogy ezt az önkormányzat igyekszik rendezni.

Módosították a képviselők a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról és a partnerségi egyeztetésről szóló rendeleteket is.

Döntöttek a képviselők arról, hogy Kispest fejlesztési hitelt vesz fel az OTP Bank Nyrt.-től.  A hitel felvételét a 2017. évben tervezett fejlesztési feladatok indokolják, mivel ezekre a feladatokra az önkormányzat saját bevételei nem nyújtanak fedezetet. A hitelfelvétel a kormány engedélyét követő hónaptól 20 éves futamideig (2037-ig) tart, amelynek összege legfeljebb 1 milliárd forint. A hitel és járulékai visszafizetésének biztosítékául a kispesti önkormányzat saját bevételei szolgálnak, és a képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a hitel-visszafizetés időtartama alatt a kért hitelt és járulékait a futamidő éveiben költségvetésébe betervezi és jóváhagyja, illetve költségvetési előirányzat módosításai során figyelembe veszi.

Lazányi Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) kérdésére, hogy miért van szüksége Kispestnek a 800 millió forintos költségvetési tartalék mellett újabb hitelfelvételre, a polgármester elmondta, hogy a város költségvetése feladattal terhelt, és ha a kormány rábólint a hitelfelvételre, akkor sem cél a mindenáron való költés, de a kerületi fejlesztési elképzeléseket csak így tudják csak megvalósítani. Hozzátette, Kispest nem tartozik azon önkormányzatok közé, amelyek milliárdos támogatást kapnak fejlesztéseikhez.

A vitában Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP), a kerület fejlesztési tanácsnoka, a polgármester felvetésére, hogy miért nem lobbizik eredményesebben a kormánynál az olyan kispesti fejlesztésekért, mint például a Kossuth téri piac, azzal érvelt, hogy a kerület két országgyűlési képviselője is ott ül a Parlamentben, ezt ők is megtehetik.

Lázár Tamás képviselő (Jobbik) arra tett javaslatot, hogy alakítsák ki a fejlesztések fontossági sorrendjét, és abban élvezzen elsőbbséget az önkormányzati intézmények felújítása. Egyben jelezte, luxusberuházásnak tekinti a vizes játszótér építését.

A polgármester elmondta, nem a vizes játszótérrel kezdődtek az idei fejlesztések, a játszótér építését 5 éve tervezi az önkormányzat, és más fontos munkák, felújítások miatt halasztódott mostanra. Hozzátette, van prioritási sorrend, az esetlegesen felveendő összeget intézményi korszerűsítésre fogja költeni a kerület. Hangsúlyozta, az önkormányzat jól gazdálkodik, a futó fejlesztések ennek az eredménynek köszönhetők, ugyanakkor viccnek nevezte, hogy a kormány engedélye kell ahhoz, hogy egy önkormányzat hitelt vehessen fel.

Elfogadta a képviselő-testület a Diófa Alapkezelő Zrt. nettó 25 millió forint összegű közérdekű felajánlását, amelyet a Kosárfonó utca-Lehel utca-Üllői út-Vak Bottyán utca által határolt közterületen belül található régi KRESZ-park rehabilitációjának kiadásaihoz fordít majd a kerület, mivel eredménytelenül pályázott a fővárosi önkormányzat Tér¬¬_Köz pályázaton, ahol Kispest négy pályatatából csupán csak egy, a Wekerlei kispiac felújítása nyert.

Egyetértettek a képviselők azzal, hogy a Kispesti Arany Óvoda vezetője továbbra is Párkány Imréné legyen, míg a Kispesti Napraforgó Óvoda élére Bogdányné Horváth Ildikó óvodapedagógus, a jelenlegi intézményvezető-helyettes került.

Szükség volt a Kispesti Hársfa Óvoda alapító okiratának ideiglenes módosítására is, mivel az intézmény felújításának teljes idejére az óvoda 6 csoportja más kispesti intézményekben (Árnyas, Arany, Mese-Vár, Zöld-Ágacska, Bóbita óvodákban) kap elhelyezést. A Hársfa óvoda vezetőjét az átépítés idején az Arany óvodában lehet majd megtalálni.

Közterek elnevezéséről is döntöttek a képviselők. A kispesti képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy Budapest Főváros főpolgármesterénél kezdeményezze, hogy a XIX. kerületében található Thököly utca - Zalaegerszeg utca kereszteződésében kialakult sokszög alaprajzú közterület az Eperfa tér elnevezést, míg a Thököly utca - Esze Tamás utca kereszteződésében kialakult sokszög alaprajzú közterület a Hársfavirág tér elnevezést kapja. Ezen kívül a fővárosi önkormányzat döntését kéri a képviselő-testület, hogy XIX. kerület (163360) helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonban levő közterület elnevezése Derkovits Gyula köz legyen.

Elfogadta a képviselő-testület kerület Településfejlesztési Koncepció (TK), valamint a Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) egyeztetési dokumentációját, és felhatalmazta a polgármestert, hogy az államigazgatási szervek és a partnerek által történő véleményezéshez megküldje azt. Eleget tett a képviselő-testület annak a törvényi kötelezettségének is, hogy elkészült és elfogadták az úgynevezett Településképi Arculati Kézikönyv tervezetét.

(TAK). Ezen kézikönyv alapján szükséges megalkotniuk kerületi szinten a településképi rendeletüket a településkép védelmét biztosító előírások meghatározására. Csak ezt követően alkothatók Kerületi Építési Szabályzatok (KÉSZ), ahol a településképi követelmények kivételével, a helyi építési követelmények szabályozására van lehetőség. A kézikönyv nem kizárólag szakembereknek készül, elsősorban a települési döntéshozók és a lakosság tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány. Röviden, lényegre törően és mindenki számára érthető módon mutatja be a kerület környezetalakítással kapcsolatos elvárásait.

Megismerhették és véleményezhették a képviselők az Üllői út - Lehel utca - Vak Bottyán utca - kerülethatár által határolt területre készülő Kerületi Építési Szabályzat tervezetét. Erre azért is került sor, mert ez kiemelt része a kerületnek, és mivel Kispest részt vesz egy város rehabilitációs pályázaton, amelynek egyik feltétele ennek elkészítése is.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy a Magyar Futball Akadémia Alapítvány idén 20 millió forintban részesül. Lázár Tamás és Ferenczi István (LMP) képviselők a napirend kapcsán elmondták, hogy az állam olyan mértékben támogatja a helyi futballt, hogy ezt a pénzt másra is költhetné az önkormányzat, például a tömegsportra, a látványsportok pedig éljenek meg a piacról.  

Elfogadta az önkormányzat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. évi támogatásának elszámolását és egyet értettek a 2017. évi támogatási szerződés megkötésével. Ennek összege 2 millió forint.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) Kispesti Szervezete kérésére támogatta a képviselő-testület, hogy a Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Centrum külső homlokzatán elhelyezzék dr. Jahn Ferencnek, a szegények orvosának, Kispest Díszpolgárának az emléktábláját. Az emléktábla avatására június 30-án kerül sor.

A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat személyes gondoskodást nyújtó intézményeinek (Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat, Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum) 2016. évi feladatellátásáról szóló átfogó értékelését, annak ellenére, hogy a Dódity Gabriella által kezdeményezett vizsgálódás még zajlik az intézményekben.

Döntött képviselő-testület a helyi alapítványok támogatásáról is. A 2017. évre a civil szervezetek működésének támogatására jóváhagyott 8 millió forintos keretből a DIXI Részképességzavarban Szenvedő Gyermekekért Alapítvány részére 100 ezer, az Esélyegyenlőség a Nagycsaládosoknak Alapítvány részére 150 ezer, a Gyermekzsivaj Alapítvány a kispesti hátrányos helyzetű gyermekek megsegítéséért szervezet részére 140 ezer, a Gyöngyvirág Kórusalapítvány részére 150 ezer, a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumért Alapítvány részére 160 ezer, DIXI Részképességzavarban Szenvedő Gyermekekért Alapítvány (Dég nyári táborra) részére 164 ezer, a Napkelte Gyermek Alapítvány (önismereti, szorongásoldó csoportok) részére 50 ezer, a Napkelte Gyermek Alapítvány (mentálhigiénés nap) részére 50 ezer, a Napkelte Gyermek Alapítvány (bölcsődei beszédfejlesztő program) részére 60 ezer forint összegű támogatást biztosítottak.

Tárgyalták a képviselők a kerületi Étkezési Bizottság 2016/2017-es tanév második félévére szóló beszámolóját is. Vinczek György alpolgármester (MSZP-DK-Együtt-PM) a napirend kapcsán elmondta, hogy sok-sok gond mellett az elmúlt időszakban rendkívüli esemény nem történt. Bár sokan megkérdőjelezik a bizottság létezését, a szolgáltató rendszeres ellenőrzésével talán így könnyebben rászorítható szerződési kötelezettségének maradéktalan teljesítésére.

Önálló képviselői indítványként tárgyalta a képviselő-testület Dódity Gabriella előterjesztését a Kossuth téri piac kereskedői WC-blokkjának (40 négyzetméter, 8,4 millió forint) felújítását ellenőrző munkacsoport (Varga Attila, Ferenczi István, Lazányi Ferenc, Kertész Csaba, Dódity Gabriella) felállításáról. A csoport feladata a beruházás műszaki tartalmának vizsgálata és az abban szereplő díjtételek értékarányosságának ellenőrzése lett volna. Ezzel szemben Gajda Péter hozzászólásában azt javasolta, hogy a vizsgálatot igazságügyi szakértő végezze el, és ne politikusokból álló bizottság. Az erről szóló jelentést pedig legkésőbb 2017. november 30-ig tárja a képviselő-testület elé a polgármester. A testület a polgármester módosító javaslatát fogadta el.