HÍREK  2017. június 27.      1,317
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Búcsú Jókai Annától, Kispest Díszpolgárától

A XI. kerületi Magyar Szentek Templomában vettek végső búcsút hétfőn a Kossuth-nagydíjas írónőtől. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is jelen volt. Kispest Önkormányzatának képviseletében Gajda Péter polgármester és Szathury Kolos önkormányzati képviselő vett részt a gyászszertartáson.

Búcsú Jókai Annától, Kispest Díszpolgárától
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A templomban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István főpolgármester, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, Ternyák Csaba egri érsek, Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke, és V. Majzik Mária képzőművész, a Jókai Anna urnája elé kerülő dombormű készítője búcsúzott az írónőtől. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke mondott hálaadó és könyörgő imát a szertartáson.

Kispest Díszpolgára (2006), a Kossuth-nagydíjas írónő hosszantartó, súlyos betegség után 84 éves korában hunyt el 2017. június 5-én. Jókai Anna Budapesten született, polgári család késői gyermekeként. Már kiskorában próbálkozott az írással, de tizenhat évesen abbahagyta. Érettségi után dolgozni kezdett, majd 1956-ban fölvették az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára, ahol 1961-ben szerzett tanári diplomát.

1968-ban jelent meg első regénye, a 4447, mely valójában egy külvárosi ház helyrajzi száma. 1969-ben pedig Kötél nélkül címmel adta ki első novelláskötetét. Művei ettől fogva az érdeklődés középpontjába kerültek, széleskörű kritikai visszhang és olvasói érdeklődés fogadta őket, Jókai Anna a kortárs magyar próza egyik meghatározó személyiségévé vált.

Egy kritikusa szerint „Ő a XX. század második felének olyan árnyalt tehetségű prózaírója, aki a művekben rögzített ’társadalmi átvilágításon’ túlmenően, az eszmék és a valóság szimbiózisát, intellektuális fénytöréseit hiteles módon, írói sokrétűséggel, színesen jeleníti meg”.