HÍREK  2017. július 13.      1,462
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórumot tartottak a Településképi Arculati Kézikönyvről

A készülőben lévő Településképi Arculati Kézikönyvről (TAK) tartottak lakossági fórumot a Városházán ma délután. Július 21-ig lehet további javaslatokat küldeni hozzá.

Fórumot tartottak a Településképi Arculati Kézikönyvről
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Törvényi kötelezettségének tett eleget a kispesti önkormányzat, amikor lakossági fórumot hirdetett a kézikönyvről. A TAK elkészítését a 314/2012-es kormányrendelet írja elő, ebben foglalták össze a településkép védelméről szóló törvény végrehajtását – tudtuk meg Kispest főépítészétől, aki a csekély számú érdeklődőnek bemutatta a készülő TAK-ot. A kézikönyv a lakosok és az építészek tájékoztatását segítő, szemléletformáló kiadvány, amely mindenki számára érthető módon mutatja be a kerület környezetalakítással kapcsolatos elvárásait, hogyan képzeli el az önkormányzat Kispest egyes területeit, hogyan szeretné erősíteni vagy átalakítani azokat. A TAK-hoz kapcsolódik a településkép védelméről szóló helyi rendelet, amely a jogszabályi előírásokat tartalmazza – mondta el Berencz Ibolya.

A kézikönyv meghatározza a település karakterének főbb jellemzőit, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészeket: jelentős történeti telepszerű beépítés (Wekerletelep), kisvárosias lakóterület, kertvárosias lakóterület, lakótelepek, településközponti terület, kereskedelmi szolgáltató részek, átalakuló ipari zóna, erdő, egyéb területek. A TAK legfontosabb részének nevezte a főépítész az egyes településrészekre vonatkozó Építészeti útmutató fejezetet, amely közérthető formában nyújt építészeti előírásokat, javaslatokat, és a képek a mintaértékű megoldásokat mutatják be. Berencz Ibolya elmondta, a kézikönyvet évente felülvizsgálja az önkormányzat, ezért várják hozzá az észrevételeket, és azok szerint folyamatosan gyarapodhat a tartalma. Az első változathoz még július 21-ig lehet javaslatokat tenni.

Az Átalakuló Wekerle képviseletében Lőrincz Ágnes hiányolta, hogy a kézikönyv egyelőre nem tartalmaz ajánlásokat energiahatékony megoldásokra – elsősorban épületszigetelési munkákra, napelemek felszerelésére –, ezért jelezte, hogy július 21-ig elküldik erre vonatkozó javaslataikat.

Az írásbeli véleményeket 2017. július 21-ig várja a Főépítészi Iroda a 1195 Budapest, Városház tér 18.-20. postacímre vagy a foepitesz@kispest.hu e-mail címre.

Települési Arculati Kézikönyv tervezete

Településképi rendelet tervezete