HÍREK  2017. július 17.      1,276
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Véget ért a testvérvárosi diáktábor

Sikeresen zárult az idei testvérvárosi diákcsereprogram kispesti fejezete: több mint 80 szerbiai, bolgár, lengyel és török fiatal káptalanfüredi táborozása ért véget vasárnap. Harminc kispesti gyerek az önkormányzat szociális táborában töltötte a vakációt, és ismerkedett a külföldi diákokkal.

 

Véget ért a testvérvárosi diáktábor
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Idén immár 13. alkalommal érkeztek külföldi fiatalok a testvérvárosi diákcsereprogram keretében: a törökországi Pendikből, a bulgáriai Smolyanból, a szerbiai Zomborból és a lengyelországi Krzeszowicéből húsz-húsz diák és négy-négy pedagógus utazott Kispestre. A vendégeket a program első három napján családoknál és a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrumban szállásolták el, majd közösen indultak útnak a balatoni táborozásra, és egy hetet kispesti gyerekekkel közösen töltöttek Káptalanfüreden július 9. és 16. között.

A táborlakókat a múlt héten Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester, Bogó Józsefné önkormányzati képviselő, dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője, Vadon Etelka, a Társadalmi Kapcsolatok Csoport vezetője, valamint Tütünkov-Hrisztov Jordán, a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Rusz Boriszláv, a Kispesti Szerb Önkormányzat elnöke is meglátogatta. Dr. Zoran Parcsetity, Zombor város tanácsának elnöke három napot töltött el a táborozó diákok között.

A hagyományos diákcsereprogram tíz napja alatt a résztvevők jobban megismerhették egymás kultúráját és hagyományait, barátságokat köthettek, építhették külföldi kapcsolataikat és fejleszthették nyelvtudásukat, valamint megtekinthették Budapest és a Balaton környékének főbb nevezetességeit. Az önkormányzat üdülőtáborában többek között sportprogramok, strandröplabda, kirándulások, vetélkedők, előadások és strandolási lehetőségek várták a gyerekeket. Szervezett kirándulásokon meglátogattak több Balaton környéki várost és nevezetességet, a királynők városát és a veszprémi állatkertet, elhajóztak Tihanyba, paintballoztak és boboztak Balatonfűzfőn. Esténként a résztvevők egymás nemzeti előadásait tekinthették meg, és tábori diszkó is szerepelt a programkínálatban – tudtuk meg Szilágyi István testvérvárosi referenstől. A tábor vezetőjének munkáját – a kötelező közösségi munkavégzés keretein belül – a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tíz tanulója is segítette. A nemzetközi táborhoz a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum szervezésében 30 gyermek csatlakozott Vighné Vincze Erzsébet intézményvezetővel együtt, akik ugyanazt az ellátást kapták, mint a külföldi cserediákok.

Az idei Testvérvárosi Ifjúsági Programban – amely július 30-án zárul – minden eddiginél több, összesen 232 kispesti és külföldi diák vesz részt: a balatoni nyaralást megelőzően a Bolyai és a Gábor iskola diákjaiból és tanáraiból álló 24 fős csoport utazott ki Krzeszowicébe. Rajtuk kívül 24-24 diák utazott kísérő tanárokkal Szerbiába és – a Kós iskolából – Bulgáriába, míg Törökországba 14-en mennek a Deák gimnáziumból. 2005 óta 863 kispesti diák és tanár utazott ki a testvérvárosokba a program keretében, amelyet az önkormányzat évente 10 millió forinttal támogat.