HÍREK  2017. július 18.      1,497
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórumot tartottak a Kerületi Építési Szabályzat tervezetéről

Törvényi kötelezettségének tett eleget az önkormányzat, amikor lakossági fórumot hirdetett az Üllői út – Lehel utca – Vak Bottyán utca – kerülethatár által határolt terület Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) tervezetéről. A Városháza kis házasságkötő terme megtelt érdeklődőkkel.

Fórumot tartottak a Kerületi Építési Szabályzat tervezetéről
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Indulásként a tervező, Bérczi Szabolcs mutatta be a KÉSZ tervezetét. Kitért a korábbi vizsgálatok főbb megállapításaira: a kihasználatlan Városkapu-szerepre, a közlekedési nehézségekre, a jelentős zajhatásra, hogy szegregációval érintett a terület, az önkormányzati tulajdon jelentős arányára és a komoly fejlesztési potenciálra. Ismertette a szabályozási koncepció területeit: minőségi lakóterületek jöhetnek létre, erősödhet a Városkapu-szerep, vállalkozási és vegyes (irodai, intézményi, lakó és gazdasági) területek jöhetnek létre, rendezettek lesznek a közterületek. Az új övezeti besorolási rendszer kisvárosias, intézményi, kereskedelmi és szolgáltató, közlekedéshez kapcsolódó területekre osztja ezt a kerületrészt. A tervező beszélt a parkolási problémák megoldásáról, a zártsorú beépítésről és a melléképítményekre vonatkozó szabályokról.

A lakossági hozzászólásokból kiderült, a fórumra érkezett érdeklődők a jelenlegi problémákra vártak választ, megoldási javaslatokat (egyebek mellett egyes épületek sorsáról érdeklődtek, jelezték, hogy bűz, piszok, patkányok vannak az utcákon, megoldatlan a csapadékvíz elvezetése, rendszeresek a szociális problémák), és attól félnek, hogy a majdani beruházók nem tartják be a szabályokat. Többször is elhangzott, hogy vegye meg az önkormányzat a lakóingatlanokat és tegyen velük, amit akar. Kérdéseket is feltettek: Mi lesz az önkormányzati épületekkel? Rongálhatják-e a várható építkezések a régi házakat?

Berencz Ibolya főépítész többször is elismételte, hogy a KÉSZ lehetőséget teremt arra, hogy fejlődhessen a terület, azaz keret az építkezéshez, de nem tartalmaz konkrét építési igényeket. A lakók szerint másik fórum kellene, ahol a konkrét problémáikat is elmondhatják.

A fórum végén a főépítész lapunknak elmondta, nagyon fontos lenne egy olyan találkozó a lakosság számára, ahol jelezhetik tényleges problémáikat, mert nehéz megértetni, hogy a szabályozási terv nem tud megoldást hozni a mindennapi küzdelmekre. Berencz Ibolya hozzátette, a fórumon elhangzott észrevételeket továbbítják a szakirodákhoz, a képviselő-testület tagjaihoz és a polgármesterhez.

A Kerületi Építési Szabályzat (Üllői út – Lehel utca – Vak Bottyán utca – kerülethatár által határolt terület) tervezete megtekinthető itt vagy személyesen a hivatal Főépítészi Irodájában. Észrevételeket, javaslatokat 2017. július 26-ig írásban is lehet tenni az önkormányzat Főépítészi Irodáján (1195 Budapest, Városház tér 18-20.) vagy a foepitesz@kispest.hu e-mail címen.