HÍREK  2017. július 19.      2,715
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felkészült a kánikulára az önkormányzat

Öt közterületi ivócsapnál olthatják szomjukat a kispestiek, öt párakapu gondoskodik a hűsölésről, és idén is 5000 palack ivóvizet osztanak szét a kerületben. A Vas Gereben és a Nádasdy utca sarkán Gajda Péter polgármester és Lázár Tamás önkormányzati képviselő ma délben adta át jelképesen a kispestieknek az egyik ivócsapot. 

Felkészült a kánikulára az önkormányzat
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az ivócsap a köztéri tűzcsapot alakítja át ivókúttá, amikor szükség van rá, anélkül, hogy annak eredeti tűzbiztonsági funkciója sérülne. A piros színű tűzcsapokra felszerelt feltűnő kék színű ivócsapokból a nyomógomb benyomásával kb. 15 másodpercen keresztül folyik az ivóvíz. Kispest Önkormányzata 5 kerületi helyszínen szereltetett ivócsapot a tűzcsapokra: a Vas Gereben utca–Nádasdy utca sarkán, a Kós Károly tér–Pannónia utca sarkán, a Vak Bottyán utcában a KÖKI Terminál oldalában, az Üllői út–Dobó Katica utca sarkán és a Zalaegerszeg utca–Pannónia út (Zoltán utca 61.) sarkánál.

A mai átadón Kispest polgármestere külön megköszönte Lázár Tamás tavalyi javaslatát az ivócsapok felszerelésére. Mint elmondta, Kispesten kívül még két kerületben vannak ilyen szerkezetek a fővárosban. Célunk, hogy a nyári időszakban kulturált, könnyen és díjmentesen elérhető ivóvíz-vételi lehetőséget biztosítsunk a kispestiek és az ide látogatók számára – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, hogy az akciót a jövőben is folytatni kívánja az önkormányzat. A polgármester elmondta, hogy további öt kerületi helyszínen – a Központi játszótéren, a Kossuth téren, a Vass Lajos táborában, a Kós Károly téren és a KAC-pályán – reggel fél 8 és este 6 óra között párakapuk gondoskodnak a hűsölésről, ezek kívül, folytatva a korábbi évek gyakorlatát, 5000 palack félliteres ásványvizet oszt ki az önkormányzat kispesti közterületeken.

Lázár Tamástól megtudtuk, tavaly nyáron az interneten találkozott a tűzcsapra szerelhető ivócsap ötletével, akkor gondolt arra, hogy Kispesten is be lehetne vezetni a magyar találmányt. Tudjuk jól, hogy a nagy melegben szükséges a folyamatos folyadék-utánpótlás, ezek a forgalmas helyeken felszerelt csapok ebben segítik az embereket – tette hozzá a képviselő.