HÍREK  2017. augusztus 29.      1,160
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepeltek a konyhakertészek

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzetközi Konyhakerti Naphoz (World Kitchen Garden Day) az Első Kis-Pesti Kert. A 2004-ben elindított kezdeményezés ünnepli a konyhakertészkedést, felhívja a figyelmet a helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeire, és az általános kertészkedési, főzési és fogyasztási tapasztalatok cseréje miatt építi a közösséget is.

Ünnepeltek a konyhakertészek
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Az Irányi Dániel utca és Bem József utca sarkánál lévő Első Kis-Pesti Kert kertészei ötödik alkalommal ünnepelték meg a konyhakerti világnapot. Jó hangulatban, tárt kapukkal, megannyi finomsággal és programmal várták az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat vasárnap. Az ételkóstolók mellett talicskatoló verseny, aszfaltrajz- és csigafuttató verseny, terméskereső és poloskagyűjtő verseny is várta a gyerekeket, a felnőttek fűszerfelismerő teszten nyerhettek fűszercsomagot, és tanácsokat kaphattak a fűszer- és gyógynövények használatáról, alkalmazásáról. A programra Vinczek György alpolgármester és Burány Sándor országgyűlési képviselő is ellátogatott.

A kispesti kertmozgalom 2011-ben indult az önkormányzat és a Városi Kertek Egyesület összefogásának eredményeként. 2012-ben nyílt meg Magyarország első önkormányzati támogatással létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert, 26 ágyással az Irányi utca és a Bem József utca sarkán. A másodikat Aranykatica Kert néven 2013-ban a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakították ki 27 ágyással. A Zengő Kert elnevezésű harmadikat – a Zengő utca és a Kasza utca sarkán – 26 parcellával 2014-ben, a negyedik, 31 ágyásos Árnyas Kertet az Eötvös és a Kosárfonó utca közötti volt KRESZ-parknál 2015-ben adták át. A kispesti közterületi közösségi kertek mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is. Az önellátás, zöldség- és gyümölcstermesztés mellett legfőbb jellemzőjük, hogy a kertművelés közösséget kovácsol össze.