HÍREK  2017. szeptember 01.      512
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elrajtolt a 2017/2018-as tanév Kispesten

A Vass iskola tanévnyitó ünnepségével indult el a 2017/2018-as nevelési év Kispesten. Diákok és tanárok műsora is várta a régi és az új diákokat. Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője, a Parlament alelnöke, Vinczek György és Rátkay Andrea alpolgármesterek, Teknős Ferenc önkormányzati képviselő és Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója is részt vett az eseményen.

A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A Vass iskola a közösség három legfontosabb iskolai szereplőjét, a gyerekeket, a szülőket és a pedagógusokat kovácsolja egységbe, ezt példázza a jókedvű tanévnyitó is – mondta köszöntőjében Hiller István. Arról beszélt, hogy azoknak, akik a közösség képviseletét választották, feladatuk, hogy minél több hasonlóan jókedvű iskola legyen az országban, ahová szívesen engedik gyermekeiket a szülők, ahol szívesen tanulnak a gyerekek és ahol a pedagógusok is szívesen tanítanak. Csak a gyermekközpontú iskolarendszer lehet jó, ezért azt kívánom minden magyar iskolának, itthon és a határokon túl, hogy a diákokat tekintse elsődlegesnek – fogalmazott a honatya.

Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy egy iskola akkor lehet sikeres, ha kreatív, jó pedagógusai vannak – a Vass Iskola ebben élen jár, új módszert, az élményalapú pedagógiát alkalmazzák. Azt kívánta, hogy a módszer megmaradjon és gazdagodjanak általa a gyerekek. Elmondta, idén a képviselő-testület döntése értelmében minden iskola 1-1 millió forint szabad felhasználású támogatást kap az önkormányzattól. Vinczek György alpolgármestertársával, Rátkay Andreával együtt adta át a támogatásról szóló adományleveleket előbb a Vass iskola igazgatójának, Ertelné Csák Juditnak, majd a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettesének, Radnóti Katalinnak. 

Füzetcsomag a kicsiknek
Az önkormányzat a nyár folyamán füzetcsomaggal segítette az összes kerületi alsó tagozatos és ötödikes kisdiák iskolakezdését. A közel háromezer csomagot a tankönyvekkel együtt kapják meg a gyerekek az iskolákban. A füzetcsomagokra az önkormányzat csaknem hárommillió forintot különített el költségvetésében.

Bak Ferenc tankerületi igazgató az összes kispesti diákot, köztük az első évet most kezdő 441 gyermeket köszöntötte. Elmondta, Kispesten 75 millió forintot fordított az oktatási intézmények karbantartására a tankerület, és a fűtési szezon kezdete előtt még elvégzik a fűtési rendszerek karbantartását is. Az önkormányzati és tankerületi támogatások biztosítják, hogy úgy kezdjük a tanévet, ahogy az elvárható – fogalmazott.

Kerekasztal-beszélgetés a tankerületről
A XVIII., a XIX. és a XX. kerület közel félszáz köznevelési intézményét 2017. január 1-jétől működtető Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Bak Ferenc tanévnyitó sajtóbeszélgetésen nyújtott részletes tájékoztatást a tanévkezdési adatokról és az elmúlt nyáron elvégzett karbantartásokról. Az évi 12,5 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó tankerületi központhoz Kispesten nyolc általános iskola, egy általános iskola és kollégium, két gimnázium, egy gyógypedagógiai intézmény, egy alapfokú művészeti iskola és egy középiskolai kollégium tartozik. Mint a kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, az előző évhez képest mindhárom kerületben csökkent a felvett első osztályosok száma: a központ statisztikája szerint Kispesten idén 441 gyermek kezdi meg a tanévet, húsz újonnan induló osztályban. A Külső-Pesti Tankerületi Központ összesen 218 millió forintot – ebből Kispesten 75 millió forintot – költött a nyári karbantartási munkálatokra, ennek megoszlása kerületenként az intézmények számától és műszaki állapotától függött. Szeptember 1-jétől a Kispesti Ady Endre Általános Iskola egyházi fenntartásba került, de a tankerületi központ még elvégezte a nyári karbantartási munkálatokat az intézményben. Bak Ferenc elmondta, hogy a fűtési szezon kezdete előtt elvégzik a fűtési rendszerek karbantartását, felújítását is, amelyre összesen 52 millió forintot – a XIX. kerületben 11 millió forintot – fordítanak.

A saját diákjait – köztük a 60 elsőst – köszöntő Ertelné Csák Judit igazgató arról beszélt, hogy tavaly az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett az iskola, a megyéből és a fővárosból is érkeznek pedagógusok, tanulmányozni az örömpedagógiát, és ez további feladatokat is jelent az iskola számára. Az igazgatónő a pedagóguskórus produkcióját konferálta fel, majd az oratóriumot követően a diákok fogadalomtételével ért véget a tanévnyitó: „Fogadom, hogy ebben a tanévben háromszor annyit fogok mosolyogni, mint tavaly…”


Címlap
Önkormányzat
A kerület működése
Ügyintézés
Kispest
Kapcsolat
Választások-szavazások
Intézményi étkezésbefizetés
Hírek
Közlemények
Pályázatok
Programajánló
Archívum
Közérdekű adatok
Ügyfélkapu
Adatvédelem
Társadalmi véleményezés
Hírek
Közlemények
Pályázatok
Programajánló
Adatvédelem
Társadalmi véleményezés
Közérdekű adatok
Ügyfélkapu
Archívum