HÍREK  2017. szeptember 06.      4,407
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sportolni és parkolni is lehet az új közösségi téren

Az új közösségi tér és a szabadtéri kosárlabdapályák átadásával folytatódott a kispesti piac mögötti régi parkoló területének átépítése. Ezen kívül már hatvan kültéri autóbeállót, a beruházás befejezésekor pedig összesen 154 parkolót használhatnak a kispestiek és a piacra érkezők. Az építkezés a Kosárfonó utca előtti zöldsáv rehabilitációjával tovább folytatódik, és a tér teljes átépítése a tervek szerint novemberre elkészül. 

Sportolni és parkolni is lehet az új közösségi téren
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Második ütemének a végéhez érkezett a tér rehabilitációja azzal, hogy most birtokba vehetik a kispestiek a Trefort szakgimnázium előtti új közösségi és sportterületet, ahol korábban illegális parkoló működött – jelentette be örömmel Gajda Péter polgármester, amikor ünnepélyes keretek között is átadta a gyerekeknek a szabadtéri sporteszközöket. Különleges, a fővárosban is egyedülálló teret alakítottak itt ki, hiszen a kiemelt sportpályával a parkolásra és sportolásra is van lehetőség a téren. Mint mondta, a Főváros Önkormányzat által meghirdetett Tér_Köz városrehabilitációs felhívásra Kispest Önkormányzata is pályázatot nyújtott be a Kossuth téri piac és Trefort Ágoston Szakgimnázium előtti tér közterületi megújítására. A Fővárosi Önkormányzat a parkoló megépítéséhez 246 millió forinttal járult hozzá, amelyhez a kötelező önerő 64 millió forint, és ehhez tesz még hozzá a kispesti önkormányzat 50 millió forintot. A környezetrendezés elsődleges célja az volt, hogy megszűnjön az az áldatlan állapot, amely ezt a területet jellemezte. A kiemelt sportpálya mellé pingpongasztal, kültéri csocsóasztal és a térszíni berendezési tárgyakkal megegyező utcabútorok kerültek. A sportlétesítmény éjszaka zárva tart majd – tette hozzá a polgármester, aki köszönetet mondott a képviselő-testület kormánypárti tagjainak a sikeres pályázat érdekében végzett munkáért.

Minőségi változást hozott az iskola életében a parkoló átépítése, hiszen a gyerekek eddig esős időben sáros, száraz időben pedig poros, elhanyagolt területen, az autók között közelíthették csak meg az intézményt. Mostantól azonban az iskolát szinte teljesen leválasztották a gépjárműforgalomtól, és épített, kulturált környezet várja a gyerekeket – sorolja a tér átalakítással járó előnyöket a Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakgimnázium igazgatója. Varsóci Károly hozzátette, hogy ezen kívül a szabadtéri sportpályák kialakítása óriási segítség a kötelező tanórák megtartásában, hiszen egyszerre három osztálynak is szokott testnevelésórája lenni, míg az iskolának csupán egy tornaterme van. A környéken élők megnyugtatásra az igazgató elmondta, hogy az iskola tanulói és nevelőtestülete az önkormányzattal kötött közösségi megállapodás értelmében gondoskodik a terület tisztaságáról, és a zárt kosárlabdapálya éjszakai és hétvégi zárva tartásáról.

A beruházás menedzselésével megbízott Kispest Kft. igazgatója, Horváth Gyula kérdésünkre elmondta, a szakgimnázium előtt létesült térplasztikaként megjelenő nagyméretű ücsörgő terasz a terület egyik meghatározó arculati eleme lett, már most látni, hogy a gyerekek kedvence lesz. Iskola után a gyerekek itt együtt tudnak maradni és kulturáltan tölthetik el az időt. A projekt a parkolók és a sportolási lehetőségek megépítésével nem zárul le, az utolsó ütemben a Kosárfonó utca 6-16. számú házak előtti zöldfelület rendezése kerül sorra. Ennek befejezése a nyári kánikula miatt kicsit csúszik, de novemberre biztosan elkészül. 

Dódity Gabriella, Kispest fejlesztési tanácsnoka arról a lobbi-tevékenységről beszélt, amely segítségével a Kispest támogatást nyerhetett a különféle fővárosi pályázatokon. A képviselő példaként a wekerlei kispiac felújítására nyert 110 millió forintot emlegette, és reményét fejezte ki, hogy a fővárosi pályázatokon a kerület még sikeresebb lesz.