HÍREK  2017. szeptember 16.      1,133
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egy pesti New Yorkban

Mandur László fotóművész kiállítása pénteken nyílt meg a KMO Művelődési Ház Előtér Galériájában. Az „Egy pesti New Yorkban” című tárlatot november 16-ig láthatják az érdeklődők.

Egy pesti New Yorkban
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Az őszi évad első kiállításának megnyitóján a Kranyik–Török Duó lépett fel, majd Gábor Ilona, a KMO igazgatója köszöntötte a vendégeket, köztük Burány Sándort és dr. Hiller Istvánt, Kispest országgyűlési képviselőit, valamint Szujkó Szilvia önkormányzati képviselőt, a KOSIE Bizottság elnökét. Az „Egy pesti New Yorkban” című tárlatot Burány Sándor nyitotta meg, aki személyes hangú köszöntőben méltatta Mandur László sokoldalúságát és művészi fotóit.

Kincses Károly fotótörténész, muzeológus szakmai szemmel mutatta be a hagyományos városképeket, apró részleteket, graffitiket és plakátokat egyaránt bemutató kiállítást. „Szerintem és szerintünk az utca művészete az, amit az emberek nem megrendelésre, hanem a maguk örömére, elkeseredésére vagy éppen más okból közszemlére tesznek, így áttételesen sokat elmondanak róluk, az ott élőkről, a városról, a hely szelleméről. Minden más megtalálható az útikönyvekben, albumokban, képeslapokon, de ezt az egyet mindenkinek magának kell beszippantania, érzékelnie, és ha fotós, akkor megmutatnia. (…) Ez a kiállítás az én értelmezésemben arról szól, hogy New York, ez a hatalmas gigaképződmény néhány nap alatt mit mutatott meg magának a fényképésznek, és arról is szól, hogy ezekből az érzésmorzsákból mit választott ki a fényképész és mit a kurátor. Ha ezt nézzük, és nem a lehetetlent kérjük rajta számon, azaz a Nagy Alma hiteles megmutatását, akkor bizonyosan megérte eljönni” – fogalmazott a fotómuzeológus. Kincses Károly megnyitója után Mandur László árult el további részleteket a kiállítás megszületésének előzményeiről. A tárlatot november 17-ig láthatják az érdeklődők az Előtér Galériában.