HÍREK  2017. szeptember 18.      1,216
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Őszi kulturális fesztivál Wekerlén

Huszonhatodik alkalommal rendezte meg a telep őszi kulturális fesztiválját az önkormányzat és más partnerek támogatásával, önkéntesek segítségével a Wekerlei Társaskör Egyesület hétvégén.

Őszi kulturális fesztivál Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (37 kép)

Gyermekműsorokkal kezdődött szombat délelőtt a XXVI. Wekerlei Napok programsorozata: a Mágnes Színház előadása és a Tatay Színház Csillagszemű juhász című bábelőadása után Kovács Boróka és barátainak népzenei félóráját élvezhette a közönség. Délután színpadra lépett az ADOL Mozgásművészeti Stúdió, az Etude Táncstúdió és az Ellinizmosz Görög Hagyományőrző Táncegyüttes, a Réthy Fashion öko-divatbemutatóját követően pedig a Makám zenekar adott koncertet. Az egész napos programok sorában kézműves vásár és foglalkozások, népi mesterségek bemutatói, sütisütő verseny és sétakocsikázás is szerepelt, és idén debütált – az Átalakuló Wekerle kezdeményezésére – a „wekerlei újrapohár”.

A főtámogató önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester az esti blokk előtt köszöntötte a közönséget és a fellépőket, majd Somlói Judit, a WTE elnöke átadta a társaskör díjait: az önkéntesek elismerésére szolgáló Wekerléért-díjat Vozáriné Béres Márta, Boros János és Lázár Erzsébet kapta meg, a támogatóknak létrehozott Wekerlei Tulipán-díjat Benczúr Péter és családja vehette át. Az esti programban folytatódott az idei Wekerlei Napok mottóját adó balkáni kulturális barangolás: a Martenica Bolgár Táncegyüttes műsora utána Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat szórakoztatta a közönséget, végül a Guča Partyzans Brass Band koncertje zárta a napot.

Őszi kulturális fesztivál Wekerlén
A képre kattintva galéria nyílik. (30 kép)

A vasárnapra tervezett program a kedvezőtlen időjárás miatt módosult, a kültéri gyermekműsorok és koncertek az eső miatt elmaradtak. Délután a WTE pincegalériájában „Építészbarátság” címmel filmvetítéssel egybekötve nyílt kiállítás a Kós–Zrumeczky-emlékév alkalmából, míg „Kós Károly és a Fiatalok” nyomában – a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ingyenes – várostörténeti séták indultak a téren. Este az Ars Sacra Fesztivál keretében a SaxOrgan adott koncertet „A jazz és a klasszikus zene találkozása” mottóval a Wekerletelepi Munkás Szent József templomban.

A Wekerlei Napok sportprogramja három napot ölelt fel: a hagyományos foci-, asztalitenisz- és röplabdaverseny mellett a tájékozódási futás, az ügyességi, gyorsasági és atlétikai játékok idén sem hiányoztak a programból, de a vasárnapi tájfutás és röplabdaverseny elmaradt.

A társaskör két évvel ezelőtt kapcsolta össze először a Wekerlei Napokat a Kulturális Örökség Napjaival, s a két rendezvény idén is jól kiegészítette egymást: a telep története iránt érdeklődők tematikus helytörténeti sétákon ismerkedhettek meg a Wekerletelep építészeti értékeivel.