HÍREK  2017. szeptember 24.      1,301
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kertbarátok és legszebb konyhakertek

Hagyományos őszi terménybemutatót és dísznövény-kiállítást rendezett a Kispesti Kertbarát Klub és az önkormányzat a Kispesti Kaszinóban. Jutalmazták a legszebb konyhakerteket, valamint a legaktívabb amatőr kertészeket is.

Kertbarátok és legszebb konyhakertek
A képre kattintva galéria nyílik. (19 kép)

Andrássy Katinka naplójának egy részletét választották idén annak a kiállításnak a mottójául, amelyet minden esztendőben, ilyenkor a Mihály nap közelében rendeznek meg a kispesti kertbarátok: „Kert után vágyom, kilátás, gyümölcsfák, színek, jó levegő, napsütés után. Úgy érzem, nagy szükségem van minderre.”

Tóth Tibor, a Környezetvédelmi Bizottság szakértője köszöntötte a kiállítás résztvevőit és a vendégeket, többek között a Csepeli Kertbarát Kör Egyesületet, akik vendégkiállítóként voltak most is jelen. Tóth Tibor ez alakalommal néhány mondatban megemlékezett az ebben az esztendőben megalakulásának 55 évfordulóját ünneplő klub alapítójáról, Dávid Miklósról, Kispest díszpolgáráról, aki idén lenne 100 éves. A kertbarátok ápolják emlékét, hiszen húsz éven át vezette a közösség munkáját. Tiszteletére, a csaknem 100 tagú civil szervezet 2010-ben emlékfát ültetett a kertbarátoknak otthont adó Vigadó elé.

Az önkormányzat nevében Kertész Csaba alpolgármester méltatta a kertbarátok munkáját, közösségi életét. A kiállítás önmagáért beszél – mondta, hiszen a felsorakoztatott terményeken, növényeken látszik, hogy szívvel, lélekkel gondozták azokat. A kertmozgalom, sokkal több mint néhány kiló termény – tette hozzá, és arról beszélt, hogy a mai világban sokkal inkább kellene figyelni egymásra, és erre igazán alkalmasak ezek a közösségek. Az alpolgármester egyet fájlalt csupán, hogy nagyon kevés a fiatal a kertbarátok között.

A zsűri nevében, a kispesti Helfné Szabó Zsuzsanna, a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzem és Tangazdaság igazgatója elmondta: húsz éve figyeli a helyi kertbarátok életét, ezért is jön szívesen a zsűribe. Örömmel jelentette be, hogy a helyi verseny alapján az országos díjra az Aranykatica Kertet jelölte Kispest, sikerrel: az Aranykatica Kert díjazott lett.  

Bár Kispesten, a helyi adottságok miatt csak kevés az igazi konyhakert, mégis összesen 11 közösség, magánember jelentkezett arra, hogy az önkormányzattal és a Kispesti Kertbarát Klubbal közösen benevezzenek „A legszebb konyhakertek” –  Magyarország legszebb konyhakertjei országos programra – tudtuk meg Tichy Judittól, a Zöldprogram Iroda vezetőjétől. Mint elmondta: Kispest 2014-ben elsőként jelentkezett a versenyre a budapesti kerületek közül, akkor egy kispesti balkon vitte el a fődíjat. 2015-ben is szerepelt a kerület a versenyben – akkor még a Kispesti Közösségekért Civil Szervezet bonyolította a helyi megmérettetést. 2017-ben az önkormányzat a Kispesti Kertbarát Klubbal közösen nevezett be újra a versenyre. Összesen 11-en jelentkeztek (hárman közösségi kategóriában, 1 balkon-, ketten mini kert, öten úgynevezett normál, azaz díszkert kategóriában). A versenyben szereplő kerteket egy három fős szakmai zsűri járta végig két alkalommal is, június elején és augusztus közepén.

A Vigadó falát a kiállítás ideje alatt Fülöp Lajosné Zsuzsa textilmunkái, Farkas Zsuzsanna és Jaskó Ágnes festményei, grafikái díszítik.

Díjazottak 2017-ben:
Közösségi kategóriában: megosztott első díj: Aranykatica Kert és Első Kis-Pesti Kert, II. díj: Árnyas Kert
Különdíjasok: Adu Csabáné, Kiss György, Mester Jolán, Pávay Enikó, Vadas Andrásné
Balkon kategóriában különdíjas: Nagy Ferencné Papp Róza