HÍREK  2017. október 18.      1,083
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Idén száz szén-monoxid-riasztóval segít az önkormányzat

Ötödik éve ad az őszi fűtési szezon elején szén-monoxid-riasztót az önkormányzat a szociálisan rászoruló, gázzal fűtő családoknak. Az idei első készüléket a polgármester vitte el Mikulás Lászlónak a Batthyány utcába. Ebben az esztendőben újabb száz jelzőberendezést oszt ki az önkormányzat.

Idén száz szén-monoxid-riasztóval segít az önkormányzat
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen arról is döntöttünk, hogy bekerül a helyi települési támogatások közé az önkormányzat által biztosított szén-monoxid-riasztó készülék is, hiszen sokan nem tudnák megvenni az akár tízezer forintba is kerülő modernebb biztonsági eszközt – mondta el lapunknak Kispest polgármestere, aki az idei első készüléket ma vitte el Mikulás Lászlónak a Batthyány utcába. Gajda Pétertől megtudtuk, ötödik éve ad az őszi fűtési szezon elején szén-monoxid-riasztót az önkormányzat a szociálisan rászoruló, gázzal fűtő családoknak. Ebben az esztendőben újabb száz jelzőberendezést visznek házhoz a képviselő-testület tagjai, erre mintegy 1,5 millió forintot költött az önkormányzat. Az elmúlt öt évben már csaknem 500 család kapott ilyen eszközt. Előfordult már olyan eset, hogy csak azért nem történt családi tragédia, mert időben jelzett szén-monoxid-riasztó – mesélte a polgármester.

A mozgásában korlátozott, stroke-on, szélütésen több alkalommal is átesett gázfűtéses lakásban élő Mikulás László örült a készüléknek, mert, mint mondta, jobb félni, ez legalább időben jelzi a bajt, lesz idő kiszellőzetni. 

Az eszközt a szociális iroda munkatársainak javaslatára, a települési támogatást igénybe vevő családok között osztják ki. Az akció fontosságát az is mutatja, hogy tavaly volt olyan sokgyermekes család, ahol jelzett az önkormányzattól kapott riasztó, és így nem történt tragédia.

A tűzoltók adatai szerint 2016-ban 339 szén-monoxidos esethez vonultak ki, ezekben 220 ember sérült meg.  Kispesten a legutóbbi szén-monoxiddal kapcsolatos baleset tavaly augusztusban történt.