HÍREK  2017. október 19.      1,268
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jutalmazták a környezetszépítő intézményeket

Nyolcan oklevelet és pénzjutalmat, öten emléklapot és céltámogatást kaptak a „Szebb Kispesti Környezetünkért” környezetvédelmi pályázat mai díjátadóján. Az önkormányzat 19. alkalommal jutalmazta azokat a kispesti intézményeket, amelyek programjai ösztönzik a legfiatalabb korosztályt a környezet ápolására, a meglévő természeti értékek megőrzésére. A pályázat célja a kispestiek, az itt élő fiatalok környezetvédelmi nevelése, a gyerekek megismertetése közvetlen környezetük állat- és növényvilágával, ösztönzésük a természetes és épített környezet ápolására, védelmére, fejlesztésére.

Jutalmazták a környezetszépítő intézményeket
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Ez a díj a felnövekvő generációról szól – fogalmazott köszöntőjében Kispest Polgármestere a Városháza dísztermében rendezett ünnepségen. Gajda Péter elmondta, az önkormányzat számára mindig is fontos volt felhívni a figyelmet a zöldgondolat fontosságára, arra, hogy mindannyian tegyünk valamit környezetünkért. Már eddig is sokan csatlakoztak a 2006-ban elindított Zöldprogramhoz, amelynek keretében idén is jelentős fejlesztéseket kezdett, illetve fejezett be az önkormányzat. Példaként említette a Vásár tér megújítását, amelynek tervezésébe a környéken élőket is bevonták, valamint a Kossuth tér rendezését, a parkoló és a sportpályák kialakítását, illetve a Berzsenyi utcai vizes játszótér építését. Mindig történik valami zöldügyben – fogalmazott Gajda Péter, és megköszönte minden jelentkező részvételét az idei „Szebb Kispesti Környezetünkért” pályázaton.

A polgármesteri köszöntőt követően a Bóbita óvoda kicsinyei adtak műsort, majd a polgármester, valamint Kertész Csaba alpolgármester és Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke együtt adták át a díjakat a pályázóknak.

VI. helyezett lett a Kispesti Gyöngykagyló Óvoda. Az intézmény környezeti nevelési programjában kiemelt szerepe van annak, hogy a gyerekek közvetlen tapasztalatokhoz juthassanak: minden csoport virágoskertet gondoz, a fűszernövényekből szörpöt és teát készítenek. A pályázati anyagban a sziklakert továbbfejlesztését tűzték ki célul, és egy mezítlábas ösvényt is szeretnének létrehozni.

V. helyezett lett a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda. Az „Örökös Zöld Óvoda” címet tavaly elnyert intézmény kiemelt célja a környezeti nevelés: szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, gyógynövény- és veteményes kertet, valamint kőzetfelismerő sétautat létesítettek, vándorkiállítást szerveznek „felesleges áruk fóruma” címmel, és az óvodában működik egy környezeti tehetséggondozó műhely is, amely a környezeti témák iránt érdeklődő gyermekek számára biztosít tematikus foglalkozásokat. Pályázati anyagukban a tehetséggondozó műhely működtetéséhez szeretnének újabb eszközöket beszerezni, valamint az intézmény udvarának szépítését tervezik.

IV. helyezett lett a Kispesti Bolyai János Általános Iskola. Az ökoiskola címet elnyert intézmény számos környezetvédelmi, fenntarthatósági programmal foglalkozik, például „energia-kommandót” hoztak létre, és az iskola környezetének takarításával részt vesznek a „Te szedd” programban. Nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékgazdálkodásra: a szelektív hulladékgyűjtés mellett kézműves foglalkozásokon gyakorolják az újrahasznosítást. A korábbi pályázat eredményeként kialakított gyógynövény- és fűszerkert mellett újabb virágoskertet létesítenének, melyet szintén az iskolai ökoszakkör gondozna.

III. helyezett lett a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, amely idén először indult a környezetvédelmi pályázaton. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, a természettudományos laborban házi szappant állítanak elő. Pályázati anyagukban a csatolt iskolakert-gondozási terv szerint a diákok által nevelt palántákat ültetnék ki jövőre, és a konyhakert fejlesztését tervezik úgy, hogy minden osztálynak saját kiskertje legyen. A „Tündérkert mozgalomhoz” csatlakozva magyar őshonos gyümölcsfák telepítését is tervezik.

II. helyezett lett a Kispesti Vass Lajos Általános Iskola. Örökös ökoiskolaként az intézmény a környezeti nevelés terén kialakított korábbi hagyományait, mint vetélkedők szervezése jeles környezetvédelmi ünnepek alkalmával, állatmenhelyek látogatása, békamentés, stb. folytatva újabb célokat tűzött ki maga elé pályázati anyagában: gyümölcsfák ültetésével fejleszteni szeretné az iskola külső környezetét, valamint tervezik szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését az osztálytermekben is. Példaértékű együttműködésük a szomszédos Első Kis-Pesti Kert közösségével, valamint más civilszervezetekkel és intézményekkel: a Humusz Szövetséggel közösen „redizájn” kiállítást szerveztek, melyre a Bóbita óvodát is meghívták.   

I. helyezett lett a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum. A környezetvédelmi pályázaton másodszor indult intézmény kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, szelektíven gyűjtik a hulladékot, a hulladék térfogatának csökkentésére tömörítőt használnak, komposztálnak, évek óta virágosítással próbálják szebbé varázsolni környezetüket, már egy fűszerkertet is létrehoztak. Pályázatukban megfogalmazott célkitűzés az udvar és az előkert tovább szépítése magyar fajtákból álló rózsakert létrehozásával, valamint „zöldműves klubnapokat” szerveznek a fenntarthatóság jegyében.

Bizottsági különdíjat kapott a Kispesti Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. A környezeti nevelés részeként kiemelten fontosnak tartja az intézmény a biodiverzitás helyi szintű megőrzését, ennek érdekében a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve madár- és állatbarát tankert és madarász suli létrehozását tervezik. A fészkelésre alkalmas növények telepítésén, az odúk gondozásán és a madarak etetésén kívül a diákokat bevonnák az internetes adatbázis kezelésbe is.

Polgármesteri különdíjat kapott a Kispesti Bóbita Óvoda. Az „Örökös Zöld Óvoda” címet elnyert intézmény programjában kiemelt helyen szerepel a környezeti nevelés, régóta már szelektíven gyűjtik a hulladékot, komposztálnak, környezeti versenyeket szerveznek. A fenntartható fejlődés jegyében sikeresen működik a cserebere börze, a barkácsolás újrahasznosított anyagokból és a karácsonyi cipősdoboz-akció. A korábbi programjaik folytatása mellett célul tűzték ki, hogy megújítják a gyógynövényes kertet, és un. mezítlábas parkot alakítanak ki az óvoda udvarán. Kiemelkedő az óvoda együttműködése a szomszédos iskolával és bölcsődével.

Mivel a többi érvényes pályázatot benyújtó intézmény is olyan célokat fogalmazott meg, amelyek a környezeti nevelés terén támogatandók, a Környezetvédelmi Bizottság döntése alapján céltámogatásban részesült a Kispesti Kós Károly Általános Iskola, a Kispesti Hársfa Óvoda, a Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda, a Kispesti Arany Óvoda és a Kispesti Százszorszép Óvoda.