HÍREK  2017. október 25.      1,370
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra volt Sulibörze

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a pályaválaszt segítő börzét a KMO-ban, ahol 26 középiskola mutatkozott be. A Sulibörze átfogó képet nyújtott a kerület, valamint a főváros számos középiskolájának kínálatából.

Újra volt Sulibörze
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Zsúfolásig megtelt a KMO nagyterme és valamennyi folyosója az idei Sulibörze kiállítóival, akik szórólapokon, interaktívan foglalkozásokon, színpadi produkciókban mutatták be iskolájuk oktatási programját, valamint szabadidős tevékenységüket, közösségi életüket.

Ez már a tizennegyedik Sulibörze itt Kispesten a KMO-ban, ahová az előre bejelentkezett érdeklődő kispesti általános iskolásokat, elsősorban a 7-8. osztályokat, pedagógusokat és szülőket vártunk – tudtuk meg a KMO igazgatóhelyettesétől. Rácz Attila elmondta, idén 26 középiskola és újdonságképpen egy felsőfokú tanintézmény is bemutatkozott és csaknem 800-1000 látogatójuk volt.

A bemutatkozók csaknem felének „állandó helye van” a kiállításon, minden évben itt vannak és népszerűsítik nemcsak iskolájukat, hanem a börzét is, amely ugyancsak népszerű a régióban. Ezért is fordul elő, hogy minden évben vannak olyan jelentkezők, akik már nem férnek be, de szórólapjaikkal, kiadványaikkal azért mégis itt lehetnek – fogalmaz az igazgatóhelyettes.

Számtalan szakma közül választhattak a gyerekek a Sulibörzén rendszeresen résztvevő Csepeli Erőmű Szak- és Átképző Kft. kínálatából. A kft. pályaválasztási tanácsadója, Végh Józsefné tapasztalatai szerint a gyerekek és szüleik, de sajnos sokszor a pedagógusok is csak kevés információval rendelkeznek a hazai iskolarendszer nyújtotta lehetőségekről, nem ismerik eléggé a különféle képzési típusokat, azok előnyeit, hátrányait, így fordul elő, hogy sok-sok kisgyerek inkább gimnáziumba igyekszik, pedig a jó szakmaválasztás sikeres életet jelenthet, biztos megélhetést biztosít.

A kiállítók között találtuk a BKV Zrt.-t is, ahol duális képzést kínálnak a gyerekeknek. Ennek lényege, hogy az iskolában szerzett elméleti tudásuk mellé a diákok gyakorlati képzést is szerezhetnek, hiszen életszerű, üzemi körülmények között zajló gyakorlati képzést nyújtunk nekik. Több mint 30 budapesti és pest megyei iskolával van élő kapcsolatunk és mintegy 21 szakmában képzünk – meséli az egyébként Kispesten élő Gulyás Zoltán, a BKV Vasúti Járműjavító Kft. tanműhelyének vezetője, aki először jár bemutatkozóként ezen a kiállításon, de úgy gondolja, minden lehetőséget ki kell használni a gyerekek tájékoztatására, a bevonásukra a képzésbe.