HÍREK  2017. október 30.      1,291
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórumot tartottak a közbiztonságról

Javuló felderítési arányokról, csökkenő bűncselekményszámról, biztonságosabbá váló kerületről és az aktuális teendőkről számolt be számolt be Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető a napokban rendezett közbiztonsági fórumon, a kerületi rendőrkapitányságon.

Fórumot tartottak a közbiztonságról
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A XIX. kerületi rendőrkapitányság évi rendes közbiztonsági fórumán Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető köszöntötte a megjelenteket, köztük Vinczek György alpolgármestert és Trappné dr. Kiszely Ritát, a XVIII. és XIX. kerületi Bíróság elnökét. Ékes Gábor, Lázár Tamás és Teknős Ferenc önkormányzati képviselőkön kívül az eseményen részt vettek a kerületi oktatási intézmények, társszervek, civil szervezetek vezetői munkatársai.

Plánk Róbert bevezetőjében elmondta, minden évben tartanak ilyen és ehhez hasonló fórumokat azért, hogy elmondják, milyen eredményeket értek el az elmúlt esztendőben és milyen feladatok várnak a rendőrség állományára az elkövetkezőkben, valamint mit várnak a kispestiek a helyi rendfenntartóktól. A kapitányságvezető büszkén beszélt arról, hogy nagyon kevés még országosan is az olyan intézmény, mint a kispesti kapitányság, amely 104 évvel ezelőtt ugyanazért a célért épült, mint amilyen feladatokat ma is ellát.

Összefoglalójában a rendőrkapitány adatokkal támasztotta alá, hogy tavaly a fővárosi kapitányságok között a kispesti rendőrség érte el a legjobb eredményt. Jelentősen sikerült csökkenteni a bűnelkövetések, a betöréses lopások, a lopások, az autófeltörések és -lopások számát. Emellett tovább javultak a nyomozáseredményességi mutatóik, több mint 55 százalékos eredményt tudtak elérni tavaly. A jó eredmények a rendőrök munkája mellett a Kispesti Rendészeti Központ munkatársainak és a polgárőröknek is köszönhetőek, akikkel napi szintű együttműködésben áll a rendőrség, közösen járőröznek például a Kossuth téren. Egyre több a közterületi jelenlét (posztos rendőr) is a város kiemelt helyein, például a KöKi Terminál mellett – tette hozzá.

Plánk Róbert hangsúlyozta, Kispest biztonságosabb lett az elmúlt években, de továbbra is sok a feladat például a bűnmegelőzésben, a drogprevencióban, illetve a halálos balesetek számának csökkentésében. Ez utóbbit elsősorban a város forgalmas útjain, de különösen a Nagykőrösi úton felszerelt rendszámfigyelő és sebességmérő eszközökkel tudják mérsékelni. Plánk Róbert kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a bűnelkövetők nem minden esetben kispestiek például a vagyonellenieknél, de bizonyos bűncselekménytípusok esetében (rablás, garázdaság) zömében helybéliek az elkövetők. Egy másik kérdésre válaszolva (Eötvös iskola igazgatója, Dufek János) megnyugtatta a kerületi oktatási intézményekbe járókat, hogy a reggeli iskolakezdés idején biztosított rendőri jelenlétet, ha a létszám engedi, megpróbálják a délutáni órákban is megszervezni.

Trappné dr. Kiszely Ritát, a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság elnöke a kerületi rendőrkapitányság és a bíróság kiváló és egyedülálló együttműködéséről beszélt, és arról, hogy az ügyészség munkájának köszönhetően az ügyek nagy százaléka nem jut el a bíróságra. A tárgyalásra kerülő ügyek többsége lopás, ittas vezetés, garázdaság és csalás. Sajnálatos, de megnövekedett a kábítószerrel való bűncselekmények száma, amely visszaszorításában a büntetés helyett a prevenciónak van óriási szerepe. Az elnökasszony is megerősítette a rendőrkapitány szavait, Kispest valóban a „legnyugisabb” városrész Budapesten.

Az önkormányzat nevében Vinczek György alpolgármester elmondta, hogy sajnos létszámgondokkal küzd a Kispesti Rendészeti Központ, ezért folyamatosan keresik a megfelelő munkatársakat, akiknek képzést az önkormányzat felvállalja. Az alpolgármester kitért arra, hogy még az idén tovább bővítik a Kispesti Térfigyelő Program kameráinak számát. Vinczek György arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a napokban a hajléktalanok ellátásában résztvevőkkel és a rendvédelmi szervekkel közösen látogattak el a kispesti víztorony környékén élő hajléktalankolóniába. Az önkormányzat továbbra is mindent megpróbál az ott élők segítésére, bár lakhatást nem tud mindenkinek biztosítani, ám a napi ellátásban a kerületben lévő ellátórendszerben van lehetőség. Az alpolgármester beszélt arról is, hogy szakemberekkel bővíti az önkormányzat az utcai szociális ellátását, elsősorban a kábítószerfogyasztók körében, amely program a tervek szerint 2018-ban indul majd el.