HÍREK  2017. október 29.      1,150
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Koszorúzás a Kispesti Nemzetőrség emléktáblájánál

A Kispesti Nemzetőrség megalakulásának 61. évfordulóján tartott megemlékezést és koszorúzást Kispest Önkormányzata és az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete a Városháza falán múlt évben avatott emléktáblánál.

Koszorúzás a Kispesti Nemzetőrség emléktáblájánál
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Az 1956. október 28-án alakult Kispesti Nemzetőrség tiszteletére tavaly elhelyezett emléktáblánál rendezett megemlékezésen Vinczek György köszöntötte a megjelenteket. Kispest alpolgármestere ismertette a Városháza dísztermében 61 évvel ezelőtt alakult Forradalmi Nemzeti Bizottság első kiáltványát, és a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben őrzött eredeti dokumentumok, valamint személyes visszaemlékezések alapján idézte fel a szabadságharc helyi eseményeiben kulcsszerepet vállaló, majd kegyetlen megtorlásban részesült forradalmárok alakjait, példaképül állítva az utókor számára dr. Szabó Gézát, dr. Mikófalvi Lajost, Fehér Gyulát, Egri Tibort, Koroly T. Györgyöt, Szegedi Flóriánt, Salaber Erzsébetet és Léderer Jenőt. Apró József szabadságharcos, a Kispesti Nemzetőrség egykori vezetője arról beszélt, hogy fő feladatuk a rendfenntartás volt. Hozzátette, a kispesti volt az egyik legösszetartóbb, legkitartóbb csapat a fővárosban.

A megemlékezés végén az ’56-os Szövetség Kispesti Szervezete képviseletében Égi Pál és Karácsony Ernő, a Magyar Szabadságharcos – 56-os Hagyományőrző Veteránok Világszövetsége Egyesület részéről Apró József és Kaposi György, az önkormányzat nevében Vinczek György és Fekete Tibor koszorúzott, s koszorút helyezett el az 56-os kispesti ellenállás múlt évben elhunyt vezéralakja, Porubszky István özvegye is.