HÍREK  2017. november 08.      1,185
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lisztérzékenység-szűrés a kispesti óvodákban

Az önkormányzat támogatásával mintegy 600, 5-6 éves nagycsoportos óvodás kisgyermek térítésmentes lisztérzékenység-szűrését végzik el a napokban. A prevenciós program költségeit, mintegy kétmillió forintot az önkormányzat átvállalta – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki az Árnyas óvodában találkozott a szűrést végzőkkel és a gyerekekkel.  

Lisztérzékenység-szűrés a kispesti óvodákban
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Félidejénél tart most ez a lisztérzékenységet-szűrő program, amelyet a Kispest Jövőjéért Egyesület kezdeményezett, és amelynek keretében Kispest valamennyi óvodájában lehetőséget biztosít az önkormányzat arra, hogy ha a szülő kéri, erre hivatott szakemberek egy gyorsteszttel kimutatják, lisztérzékeny-e a gyermekük. Az eddig szűrt 260-270 kisgyerekek közül két esetben kaptak pozitív eredményt a vizsgálatot végzők – mondta Gajda Péter polgármester az Árnyas óvodában, ahol egymás után, kisebb csoportokban érkeztek a gyerekek a szűrésre. A polgármester kiemelte, örvendetes, hogy a szülők is megértették a program és a lehetőség fontosságát, mintegy 90 százalékban kérték és írták alá a vizsgálatba beleegyező nyilatkozatot. Kispest a negyedik kerület Budapesten (III., XII., XIV.), ahol az önkormányzat szűrést végeztet. Volt, aki félt, de volt, aki nagyon bátran viselkedett, de az itt lévő szakemberek igazán hozzáértőn kezelték a szorongó gyerekeket is – tette hozzá.

A coeliákia (lisztérzékenység) az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, amelyet a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin fogyasztása vált ki és tart fenn bizonyos genetikai adottságú emberekben. Az autoimmun betegségek általában egy életen át tartanak, mert a kiváltó okokat az orvostudomány kevés kivétellel még nem ismeri – adott rövid ismertetőt a napi 100-110 kispesti kisgyerek szűrését végző CöDiMed Kft. igazgatója, Pusztai János, aki családi érintettség miatt (lánya) 1992 óta foglalkozik a betegséggel, illetve 2006 óta végeznek feleségével szűréseket az országban. A szűrés csupán néhány perc, nagyon kevés fájdalommal, hiszen az ujjbegyből, nem tűvel, hanem egy kifejezetten gyerekek részére kifejlesztett „lándzsával” vesznek néhány csepp vért. A vizsgálat eredménye alig 10 perc múlva elkészül és 96 százalékos biztonsággal ad megbízható eredményt, amelyről minden esetben írásban tájékoztatják a szülőket. Pozitív esetben pedig javaslatokat adnak a további vizsgálatokra, egészségügyi intézményekre is – foglalja össze a vizsgálat menetét a szakember. Pusztai János kiemelte, a kispesti óvodákban az átlagtól, amely általában 60 százalék, jóval nagyobb volt a szűrés iránti igény és érdeklődés, valamint az intézmények is nagyon felkészültek a fogadásukra. 

Hoppál-Szebelédi Bea, akinek gyermeke is lisztérzékeny, kezdeményezésére indult útjára a program Kispesten. Az anyuka kérdésünkre elmondta: alaposan megváltozott az életük a betegség kimutatása után, hiszen a lisztérzékenység egy életre szól, és komolyan betartandó diétával jár, ami a speciális élelmiszereket is figyelembe véve, elég költséges is. Meglepő módon az ő kisgyereke viszonylag jól alkalmazkodott az új életformához, a tiltólistára került hagyományos alapanyagból készült élelmiszerektől (kenyér, tészta) való búcsúzáshoz.