HÍREK  2017. december 05.      1,240
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Színek világa – Cigány kultúráról gyerekeknek

Vidám, zenés-táncos délutánnal zárult a cigány kultúrát bemutató Színek világa című, iskolásoknak indított programsorozat a Wekerlei Kultúrházban. A november 7. és december 5. között tartott öt interaktív foglalkozáson a cigány és nem cigány származású gyerekek – a kispesti Hungária és a VIII. kerületi Németh László iskola 4. osztályos tanulói –­ közös játékokkal, tánc-, dal- és nyelvtanulással, mesemondással szerezhettek élményszerű ismereteket a roma kultúráról. A programot a Sziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület szervezte az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázati támogatásával.          

Színek világa – Cigány kultúráról gyerekeknek
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

A mai záró rendezvényen Farkas Zsolt, a Khamoro Badapest Band alapítója és vezetője, a programsorozat főszervezője köszönte meg a gyerekeknek a részvételt, a kultúrháznak, hogy befogadta a foglalkozásokat, Kispestnek pedig, hogy nyitott a cigánysággal kapcsolatos programokra.

Vinczek György alpolgármester köszöntőjében arra kérte a gyerekeket, hogy magyar emberként, leendő felnőttként próbálják meg lebontani az előítéleteket, azokat a dolgokat keressék, amelyek összekötnek, nem pedig szétválasztanak bennünket. Az ilyen programok ebben segítenek, ezért nagy szükség van rájuk – hangsúlyozta.

Darabosné Kusnír Renáta, az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának főreferense azt mondta, külön öröm látni, hogyan valósul meg a papíron leírt érdekes és fontos program.  

A sorozatzáró program közös énekléssel és tánccal telt a Lakatos György vezette Romano Glaszo és a Khamoro muzsikája mellett. Az egyesület mikulás csomaggal lepte meg a gyerekeket, és töltött káposztával vendégelte meg őket.

Megpróbáltuk összesűríteni a cigány kultúra jellegzetességeit és átadni a gyerekeknek. Az alsósokat céloztuk meg, mert ők még jobban motiválhatók, mint az idősebb gyerekek. Együtt vettek részt a foglalkozásokon, megismerkedtek egymással, így könnyebben megy az elfogadás is, és talán felnőttként is emlékeznek majd erre – összegezte a tapasztalatokat Farkas Zsolt. A Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett zenész, táncos, koreográfus elmondta, ritka az ilyen komplex program, folytatni kellene nem csak itt Kispesten, hanem bárhol az országban. Nagyon fontos lenne a társadalmi felzárkózás, a beilleszkedés szempontjából – tette hozzá.

Azok a különböző kultúrákból származó gyermekek, akik a hétköznapokban egymás mellett élnek ugyan, de nem ismerik egymás szokásait, hagyományait, a művészet és a játék eszközeivel közelebb kerülhettek egymáshoz.  Ezért is fogadta be az intézmény örömmel a programot, amelyet nagyon élveztek a gyerekek – mondta el lapunknak Szabó Mária, a Wekerlei Kultúrház igazgatója. A folytatás kapcsán annyit mondott, hogy a kultúrház nyitott rá, mint ahogy a hasonló programokra is.