HÍREK  2018. január 08.      1,366
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A török kultúrával ismerkednek a Szivárvány ovisok

Egyedülálló, óvodásoknak szóló programmal tovább bővült Kispest és Pendik testvérvárosi kapcsolata. Négy hónapon keresztül ismerkednek a török népi mondókákkal, dalokkal, mesékkel, táncokkal, gyermekjátékokkal és ízekkel a Szivárvány óvoda nagycsoportos óvodásai.  Az áprilisig tartó színes kulturális programot a Budapesti Török Kulturális Központ és az önkormányzat támogatja. A mai programnyitón részt vett Prof. dr. Süleyman Kiziltoprak, a TIKA koordinátora, Imran Ipek, Burány Sándor országgyűlési képviselő, Vinczek György alpolgármester és Bogó Józsefné önkormányzati képviselő. 

 

A török kultúrával ismerkednek a Szivárvány ovisok
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Mint azt a program indulásakor tartott ünnepségen Kaszper Ágnes óvodavezető elmondta, az óvoda nevelőtestületének régi törekvése, hogy más népek kultúrájának szeletkéit megismertessék az ide járó gyermekekkel. Mivel Kispest testvérkerülete a török Pendik, „keleties hangzása miatt” erre esett a választásuk. Elgondolásukat megosztották a szülőkkel is, akik érdeklődéssel támogatják kezdeményezésüket. Az óvodavezetőtől megtudtuk azt is, hogy a programot az iskolába menő nagycsoportosoknak állították össze, lesznek majd nyelvi érdekességek, dalok, mondókák, gyerektáncok, gasztronómiai ízelítők, látogatások török jelleget viselő intézményekbe, helyekre is.

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a nyolc évvel ezelőtt indult török testvérvárosi kapcsolat az egyik legélőbb, legtartalmasabb programokat kínálja mind a kispesti, mind pedig a török gyerekeknek, fiataloknak. A polgármester örömmel emelte ki, hogy ez a program az óvoda ötlete alapján és kezdeményezésére jöhet létre, és ezzel már nemcsak a felnőttek, a közép- és általános iskolások ismerkedhetnek a török nyelvvel, hanem az óvodások is, amely tovább erősíti a két város, Kispest és Pendik jó kapcsolatát.

A program szakmai részét támogató Yunus Emre Intézet, a Török Kulturális Központ igazgatója Yakup Gül a világon is egyedülállónak nevezte a most induló programot, és bízik abban, hogy hamarosan Pendikben is megvalósulhat ennek magyar változata.

A rövid ünnepséget a programban résztvevő nagycsoportos óvodások műsora, utána pedig Gajda Péter polgármester, valamint Yakup Gül igazgató közös bemutató villám mangalázása (hagyományos török társasjáték) zárta.