HÍREK  2018. február 07.      1,382
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jahn Ferencre emlékeztek

Mint minden évben, idén is születésnapján koszorúzták meg a szegények orvosának mellszobrát a Kispesti Egészségügyi Intézetben. A megemlékezést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) kispesti csoportja szervezi. A mai eseményen részt vett Jahn Ferenc lánya, Jahn Erzsébet, a MEASZ képviseletében Szonderik Gyula, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesülettől Losó Györgyné, valamint a szakrendelő képviseletében dr. Kumin Mariann orvosigazgató és Kötél Mária ápolási igazgató.

Jahn Ferencre emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Az ünnepségen Vinczek György alpolgármester idézte fel a 116 éve született kispesti orvos és politikus életét és munkásságát, utalva arra, hogy a 2000-ben posztumusz díszpolgári címet kapott Jahn Ferenc új emléktábláját tavaly nyáron avatták fel a róla elnevezett utcában. Az alpolgármester hangsúlyozta, fontos őrizni emlékét, a felnövekvő generációknak is tudniuk kell ki volt Jahn Ferenc.

A polgári családból származó Jahn Ferenc 1928-ban, diplomája megszerzése után került Kispestre, ahol a szegények gyógyítójaként vált ismertté. Tudományos és közéleti tevékenységét gyakori betegeskedése gátolta, ennek ellenére a 30-as évek derekától aktív szerepet játszott a kispesti szociáldemokrata pártszervezet munkájában. Ebben az időben kezdett foglalkozni városszociográfiával is; kispesti szociográfiai kiállítása, amelyet a polgármester nyitott meg a Városházán 1937-ben, nagy visszhangot keltett, ám rövid idő múlva a belügyminiszter bezáratta. A szélsőjobboldali veszély miatt Jahn doktor a szélesebb összefogás egyik meghatározó alakja lett Kispesten. Politikai tevékenysége miatt 1940 tavaszán letartóztatták, majd második lefogását követően, 1942-ben 9 havi börtönbüntetésre ítélték. Ennek ellenére az antifasiszta ellenállási mozgalommal megmaradt kapcsolata: hazánk német megszállása után fegyvert és gyógyszert gyűjtött a partizánok számára. 1944 áprilisában elfogták és szeptemberben a hadbíróság 5 évi fegyházbüntetést szabott ki rá. Novemberben a politikai foglyokat átadták a német hatóságoknak, Jahn Ferencet végül Dachauba hurcolták. Amíg tehette, orvosként segített fogolytársain, ám tüdeje végül nem bírta ki a megpróbáltatásokat: a kispesti szegények korábbi gyógyítója a tábor felszabadítását követően elhunyt.

Mellszobrát – Schrotta János kispesti szobrász 1970-es alkotását – évekkel ezelőtt helyeztette vissza az önkormányzat eredeti helyére, a Kispesti Egészségügyi Intézetbe.