HÍREK  2018. február 16.      1,086
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Belső tájakon

Janisch Kornélia keramikusművész kiállítása nyílt meg a Nagy Balogh János Kiállítóteremben csütörtökön. Április 9-ig tekinthető meg a különleges tárlat. A megnyitón Bede Fanni fuvolaművész játszott.

Belső tájakon
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

A kiállítást és Janisch Kornéliát köszöntő Vinczek György alpolgármester a Nobel-díjas költő-író Thomas Stearns Eliotot idézte: „Akik megkockáztatják, hogy túl messzire mennek, csakis azok fogják megtudni, hogy meddig lehet eljutni egyáltalán.”

Csenkey Éva művészettörténész arról beszélt, hogy minden kiállítás gondolatindító, a művészet energiaforrás, és ezt az energiát továbblépésre használja az ember. Janisch Kornélia azt fogalmazza meg kerámiáiban, ami hajtja, kínozza őt. Megőrizte, ami a modern kerámiaművészet célja volt: különleges, az anyag színével, a mázzal tudja kifejezni térben azt, amire más művészet nem képes. Nem reprezentáció, hanem lelket építő tárgyak ezek – fogalmazott, majd megnyitóbeszéde zárásaként Janisch Kornélia gondolatait olvasta fel a közönségnek: „Szeretek használati tárgyakat, de „használhatatlan” tárgyakat is készíteni, melyek hangulatok, életemből apró töredékek, gondolatok, pillanatok kifejezései. Jellemzően földközeli látószögből, szubjektív nézőpontból. Inkább párás, bezáródó égbolt, erdők csendje, bonyolult szövődések, lassú hullámzás. Kedvelem a gyűrt, repedezett, rusztikus felületeket, opálos mázakat, a szürke színárnyalatait, a rőt színeket. A formák jellegzetessége a véletlenszerűség. Álstruktúrák, az összefüggések elvesztése, ahol a részletek fontosabbá válnak, mint az egész; hálózatok, gyökerek, belső tájak, reflexiók, irrealitás.”