HÍREK  2018. március 01.      2,717
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújulnak a közterületi pavilonok

Az önkormányzat által meghatározott egységes szempontok alapján kell felújítaniuk üzletük homlokzatát a közterületi pavilonok tulajdonosainak.

 

Megújulnak a közterületi pavilonok
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

A közterületen lévő kerületi pavilonok közterület-használati engedélyei 2016-ban lejártak. A városvezetés döntése alapján csak abban az esetben kap új 1+9 éves hosszú távú közterület-használati engedélyt a pavilon tulajdonosa, ha vállalja, hogy a Főépítészi Iroda, valamint az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda által készíttetett felújítási típustervek szerint alakíttatja át, újíttatja fel üzletének külső homlokzatát. Az volt a célunk ezzel, hogy a városképhez illő, rendezettebb, egységesebb arculatot mutassanak a pavilonok – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester, aki Teknős Ferenc önkormányzati képviselővel, valamint Berencz Ibolya főépítésszel és Guzmics Zsomborral, az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetőjével együtt tekintette meg a már felújított, illetve a beruházás alatt és előtt álló építményeket.

Kispest főépítészétől megtudtuk, összesen csaknem 130 közterületi pavilon – sorban és szólóban álló – található Kispesten, többségében az Üllői út mentén. Több helyen már a tavalyi év második felében elkezdődött a munka a felújítási típustervek szerint, amelyek kitérnek a lábazatok és a kirakatok egységesítésére, a homlokzat színére, a reklámtáblák méretére.

Az építéshatósági iroda vezetője elmondta, hogy a felújítási határidők eltérőek, az utolsók év vége felé járnak le. Becslés alapján a felújítási költség a legnagyobb méretű pavilon esetében sem éri el várhatóan a kétmillió forintot. Az ellenőrzés folyamatosan zajlik, aki nem végzi el az átépítést, annak automatikusan megszűnik a közterület-használati engedélye, és végső esetben akár az építmény bontására is sor kerülhet. Néhány pavilon esetében közvetlenül a bontásról született döntés, mint például a Berzsenyi utcában, ahol az már meg is kezdődött.