HÍREK  2018. március 24.      1,158
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A pedagógus-kiégés ellen tartottak óvodai konferenciát

Immár harmadik alkalommal tartották meg a Kispesti Óvodapedagógia Napokat és ennek keretében a pénteki konferenciát, amelyet a Kispesti Óvodapedagógusok Szakmai Munkaközössége szervez évről-évre.

A pedagógus-kiégés ellen tartottak óvodai konferenciát
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A KMO-ban rendezett, „A pedagógus-kiégés ellen” című szakmai programot Kispest polgármestere nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy laikusként sokan azt gondolnák, hogy óvónőnek, vagy óvóbácsinak lenni, a felelősségen túl, napi szinten igen kellemes elfoglaltság. De ezt csak az gondolja ilyen egyszerűnek és irigylésre méltónak, aki még nem töltött nagyobb gyermektársaságban több árát. Gajda Péter hozzátette, ahhoz, hogy az óvodapedagógusoknak legyen kedve, motivációja nap mit nap újult erővel és lelkesedéssel a gyerekek közé menni, az anyagi megbecsülésen túl az önkormányzat is sokat tehet. Akár a rugalmas szabadságolási rend kialakítása, akár a jó közösség, akár a megfelelő munkakörülmények, mind, mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy nagyobb kedvvel végezzék munkájukat. Ezt szolgálja az önkormányzat intézményfelújítási programja is, amelyben a kerület valamennyi óvodája megújul hamarosan – tette hozzá.

A konferencia témájának kiválasztása ugyancsak időszerű, mert a kerületi óvodákban dolgozóknak feladatai folyamatosan nőnek, hiszen jelenleg is 13-14 óvodapedagógus hiányzik a kispesti óvodákból, így az ő helyettesítésük a többiek feladata. De az óvodai dolgozók 70 százalékának életkora közelít a nyugdíjkorhatárhoz, ezért ha majd nyugdíjba mennek, még égetőbb lesz a pótlásuk. Éppen ezért a kispesti óvodák áprilisban állásbörzére mennek, hogy óvodapedagógusokat találjanak a kerületi intézményekbe – mondta Szücsné Juhász Csilla, aki Bánáti Tibornéval együtt vezeti a kispesti szakmai munkaközösséget. Az Árnyas óvoda vezetője szerint inkább azok választják hivatásul az óvodapedagógiát, akik saját családjukon, ismerőseiken keresztül látták, tapasztalták a szakma szépségeit.

A konferencia témájáról, „A pedagógus-kiégés elleni” lehetőségekről Csehák Hajnalka, a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió pszichológusa tartott érdekes és interaktív előadást. A kiégés tulajdonképpen egy hitehagyott állapot, amelyben megszűnik a lelkesedés, a remény, az esély, helyére a fáradtság, a reményvesztés lép. Ez az állapot, betegség bárkit érinthet, de különösen veszélyeztetettek az emberekkel foglalkozók, az eladók, az egészségügyi dolgozok, a szociális munkások, a pedagógusok, az ügynöki munkát végzők.

A szakember szerint a kiégés a munka betegsége, amely kialakulásának megelőzésében a munkáltatónak is fontos feladata lehet. Csehák Hajnalka érdekességként említette, hogy tőlünk nyugatabbra ez az állapot betegségnek számít, így betegállományba küldik az érintetteket, akiknek lehet, hogy segít egy kiadós pihenés, környezetváltozás, de van, akinek gyógyszeres terápiára van szüksége.