HÍREK  2018. március 25.      1,498
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gálázó iskolák

A Bolyai iskolában és a Vass iskolában is péntek délután tartották a hagyományos gálaműsort.

Gálázó iskolák
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

A 35 éves Bolyai iskolában a huszonegyedik gálát köszöntötte Kispest polgármestere péntek délután. Gajda Péter mesélt az intézményhez való kötődéséről, arról, hogy ide járt általános iskolába, később pedig képviselőként és alpolgármesterként is együtt dolgozott a pedagógusokkal, és a jó kapcsolat azóta is tart. Beszélt arról is, hogy az elmúlt években számos fejlesztés, felújítás történt az iskolában önkormányzati forrásból, például a műfüves focipálya megépítése, a világítás korszerűsítése vagy az új konyha kialakítása. Elmondta, összetartó, jó közösség dolgozik itt és tanítja a gyerekeket.

Röhrig Éva igazgató az iskola történetét idézte fel az 1983. szeptember 1-jei indulástól napjainkig. „Ez idő alatt túléltük a nagy demográfiai hullámot és azt is, amikor elfogytak a gyerekek. Mindig igyekeztünk a legfontosabb kihívásokra a környezethez igazodó legkorszerűbb válaszokat megadni. Az elmúlt 35 év alatt négy igazgató vezette az iskolát. Az iskolaalapító, Fejérné Csipkay Hajnalka álmodta meg a szaktermeket, valósította meg a 204-es teremben a hangszigetelt stúdiót, az énektermet. A mai könyvtár helyén természettudományi előadó állt, szertárral, katedrával. A termek, a hatalmas tornaterem korszerűek, modernek voltak. Az akkori tanács annyira figyelt az építkezésre, az udvarra, hogy két szoborral is megjutalmazták a diákokat. A dog máig iskolánk emblémája, szeretjük, óvjuk, a kőszáli kecske az Üllői út felől érkezőket fogadja. Mindkét szobor alkotói a 80-as évek elismert és kiváló művészei voltak. Mózes Zsuzsa 1988-1991-ig, 1991-től 2000-ig Nagy Péter vezette az iskolát. Nagy Péter kerületi vezetőként is kiemelten figyelt iskolánkra, 1984-2016-ig tanította imádott diákjait. Munkássága múltunk jelentős iskolatörténeti fejezete. Mind a mai napig keressük az újításokat, a kreatív megoldásokat - és mindig úgy, hogy a gyermeket és a családokat helyezzük figyelmünk középpontjába. A gyerekek, a pedagógusok is szeretik ezt az iskolát, és bízom benne, a szülők is. A Bolyai egy olyan fészek, ahol a madárszárnyak erőt gyűjtenek, és megerősödve vissza is térnek. Nemcsak a műfüves pályánkon, hanem az iskola valamennyi pontján csapatjátékot játszunk. Boldog születésnapot, Bolyai!” – fogalmazott ünnepi beszédében.

A jubileumi gálaműsorban többféle zenés, táncos, énekes produkcióban mutatták meg ügyességüket, tehetségüket a diákok. Az aulában fotókiállítás fogadta a vendégeket, bepillantást nyújtva az iskola, az erdei iskolai program és a korábbi Bolyai-gálák világába.

Gálázó iskolák
A képre kattintva galéria nyílik. (26 kép)

A Vass iskolában a nagyszámú érdeklődő szülő miatt egymás után kétszer is előadták a gálaműsort a diákok. Az első előadást dr. Hiller István országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke és Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, a második bemutatót Burány Sándor országgyűlési képviselő, Vinczek György alpolgármester és Bogó Józsefné önkormányzati képviselő is megtekintette.

A közönséget köszöntő Ertelné Csák Judit igazgató arról beszélt, hogy az Oktatási hivatal bázisintézményeként új pedagógiai módszereket dolgoznak ki az iskolában, a Vass-gála és az arra való készülés része a pedagógiai programnak, a játszva tanulásnak. Elmondta, az idei gála témája Karinthy Frigyes Az emberke tragédiája című műve volt, amelyre két hónapon keresztül készült az iskola 556 diákja.

Az iskola bázisintézményi koordinátorától megtudtuk, a gálán az érdeklődő kollégák is részt vettek, hiszen ez egyben továbbképzés is volt a pedagógusok számára. Ostrowskiné Papp Éva elmondta lapunknak, a műsorra való felkészülés során figyeltek a tehetséggondozásra és arra, hogy élvezzék a gyerekek, amit csinálnak. Fontos szempont volt, hogy megmaradjon az eredeti mű humora, de ismeretekre is szert tegyenek a diákok. Vegyes korosztályú csoportokban egymást segítve készültek a gyerekek, szorosabbá váltak a kapcsolatok, közösségek épültek.