HÍREK  2018. április 06.      1,739
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Robotok az iskolában

A jelen számítástechnikai eszközeinek, programjainak, az okostelefonok, tabletek, robotok iskolai, oktatási alkalmazásának lehetőségeiről tartottak már második alkalommal konferenciát és szakmai bemutatókat a Puskás iskola szervezésében a KMO-ban.

Robotok az iskolában
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy laikus, de a számítástechnika iránt érdeklődő szülőként is látja, hogy az informatika segíti a család és az iskola együttműködését. Példaként említette azt a lehetőséget, hogy az önkormányzat kidolgozott egy olyan lehetőséget, amelyen a szülők már online befizethetik, lemondhatják gyermekük menzáját. De nagy segítség a szülői háznak az e-napló is, amelynek ugyan a gyerekek nem minden esetben örülnek maradéktalanul, hiszen ezen keresztül a szülők naprakészen nyomon követhetik gyermekük iskolai előmenetelét. Okos eszközök segítségével nyugodtabban engedhetjük el gyerekeinket az iskolán kívüli foglalkozásokra, programokra is, hiszen bármikor, bárhol elérhetjük őket, illetve ők is segítséget tudnak kérni szükség esetén tőlünk – emelte ki a polgármester.

A tankerületi központnak, mint az intézmények fenntartójának az a feladata, hogy megfelelő hátteret biztosítson a korszerű oktatáshoz, ezért az elmúlt időszakban mintegy ezer számítástechnikai eszközt, számítógépet, monitort, laptopot, osztott szét az általa fenntartott kispesti, XVIII. és XX. kerületi intézményekben. De hamarosan csaknem 560 tablet kerül majd az iskolákhoz – jelentette be Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, aki arról is tájékoztatta résztvevőket, hogy szeptembertől valamennyi intézményben a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer) lesz a kötelező. Ennek előnyeként azt emelte ki Bak Ferenc, hogy ez a rendszer, a gyerekek előmenetelének e-naplós követésén túl segíti az intézmények átláthatóságát, segíti a fenntartót a z iskolák zavartalan működtetésében.

A II. „Jelen és jövő: számítógépek és okos eszközök az iskolában” című konferenciát és szakmai találkozót a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola szervezi a Külső-Pesti Tankerület fenntartásában lévő intézményekben tanítóknak – tudtuk meg Bihari Pétertől, az iskola intézményvezetőjétől, aki örömmel jelentette be ez alkalommal, hogy a téma fontossága miatt jövőre már budapesti szintű rendezvényt szerveznek. Bihari Péter hangsúlyozta, hogy a hétköznapi használatban már elterjedt eszközök beépülnek-e az iskolai oktatásba, használatosak lesznek-e, komoly kihívások elé állítják a pedagógusokat. Az azonban, hogy az oktatásban ezek az eszközök elterjedhessenek a legfontosabb feltétel egy megfelelő internetes háttér, sávszélesség, hiszen egyszerre több tucat eszközt használnak a gyerekek az órákon. Ezen kívül kell még az innovatív pedagógus, aki tudja, hogy ezek az eszközök, programok nem a jövőt jelentik, hanem már a jelent képviselik, valamint szükségesek a gyerekek, akik kíváncsiak, érdeklődőek, keresik azokat a lehetőségeket, amelyek segítik őket a tanulásban. Ezért az idei konferencián már nemcsak egyszerűen az eszközöket mutatjuk be, hanem azt is, hogy miként lehet már a legkisebbeket is megismertetni a robotok programozásával – tette hozzá Bihari Péter.

A köszöntők után Fehér Pétertől az IKT-tól a számítógépes gondolkodás felé…, Námesztovszki Zsolttól az Okos eszközök az oktatásban – ötletek és meglátások a Vajdaságból, valamint Rab Árpádtól Öt évvel ezelőtt és öt év múlva - Merre tovább digitális oktatás? címmel hallhattak előadást a résztvevők.

A program második felében a gyakorlatban is kipróbálhatták a különféle eszközöket a résztvevők, valamint úgynevezett workshopokon az alábbi témakörökben és szakemberektől hallgathattak előadásokat.

1.Tabletek az oktatásban: így vezettük be, így használjuk mi!
Előadók: Czékmán Balázs, Kiss József

2. Fedezzük fel a matematikát Geogebrával!
Előadó: Klacsákné Tóth Ágota

3. Applikációk és 21. századi módszerek a nyelvtanításban
Előadók: Czékmánné Kocsis Judit, Martinák Márta

4. SNI diákok fejlesztése IKT eszközökkel
Előadó: Aknai Dóra Orsolya

5. Fizikai kísérletek a 21. században
Előadó: Härtlein Károly

6. Kalandozások a digitális világban alsó tagozatosokkal
Előadók: Jambrich Attiláné, Tarné Éder Marianna

7. Hogyan segítheti az iskolavezetés a digitális átállást?
Előadó: Derekasné Orosz Andrea

8. Alternatívák „piros toll” helyett: tanulástámogatás, mérés-értékelés, projektek
Előadó: Barsy Anna

9. Robotika alkalmazása a fizika tantárgyhoz és a szövegértés fejlesztéséhez
Előadók: Büti István, Sugár Sára

10. „Vár állott, most kőhalom…” – digitális projektmunka humán tárgyakban
Előadó: Gálik Zsófia

A programot az IKT MasterMinds Kutatócsoport, a Külső-Pesti Tankerület, Kispest Önkormányzata, valamint a Stiefel Eurocart Kft. támogatta.