HÍREK  2018. április 11.      1,400
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kós iskola és a Deák gimnázium csapatai győztek a katasztrófavédelmi versenyen

Az általános iskolás csapatok közül a „Mancs őrjárat” (Kós iskola), a középiskolások mezőnyében a „The Legends” (Deák gimnázium) nyerte meg a kerületi katasztrófavédelmi versenyt a KAC-pályán.

A Kós iskola és a Deák gimnázium csapatai győztek a katasztrófavédelmi versenyen
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége által önkormányzati támogatással megrendezett kerületi verseny 7 általános iskolai felső tagozatos és 7 középiskolás csapatának tagjait és a kísérőpedagógusokat Tóth József ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője és Vinczek György alpolgármester, a helyi védelmi bizottság önkormányzati delegáltja köszöntötte a Katona József utcai önkormányzati sporttelepen (KAC-pálya).

Vinczek György arról beszélt, a téli tűzeset a Nyugdíjasházban is rádöbbentette, mennyire fontos, hogy az ember felkészült legyen ilyen helyzetben, szakszerűen tudjon életet és értéket menteni szükség esetén. Ez a verseny jó alapot ad a felkészüléshez – mondta az alpolgármester, majd megköszönte a résztvevő iskoláknak, hogy részt vesznek a két évtizedes hagyományra visszatekintő versenyen.

Önkormányzati részről dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens és Nagy Sándor, a KOSIE Bizottság külsős sportreferense segített a verseny lebonyolításában a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgárőrség munkatársainak. Az elméleti és gyakorlati állomásokon tűzoltási, katasztrófavédelmi, polgári védelmi, KRESZ, elsősegély-nyújtási, árvízvédelemi ismeretekből vizsgáztak a csapatok, be kellett mutatniuk vízből való mentést (horogdobás), nehéz körülmények között való haladást (mocsárjárás), valamint veszélyes helyen való mozgást (honvéd labirintus) is.

Az általános iskolások versenyében a Vass iskola „Nekünk mind 1” csapata végzett a harmadik helyen, megelőzve a Bolyai iskola „Bolyai boyai” elnevezésű csapatát. A tavalyi ezüstérmes „Mancs őrjárat” a Kósból idén megnyerte a viadalt. A középiskolás versenyben bronzérmes lett a Semmelweis „Medicopter” csapata, második helyezést értek el a Ganzból jött „Semmirekellők”. Ebben a kategóriában a Deák fiataljaiból álló „The Legends” győzött. A két győztes csapat a fővárosi ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen képviselheti Kispestet. A Hópehely cukrászda által felajánlott tortát a dobogóról fél ponttal lemaradt Ganz szakgimnázium „Grófok” csapata kapta. A díjakat Vinczek György alpolgármester, Tordai László alezredes, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője adta át a versenyzőknek és a kísérő tanároknak.

Résztvevők

Általános iskolák: Kispesti Vass Lajos Általános Iskola (2 csapat), Kispesti Bolyai János Általános Iskola, Kispesti Ady Endre Általános Iskola, Kispesti Kós Károly Általános Iskola, Kispesti Pannónia Általános Iskola (2 csapat)

Középiskolák: Kispesti Deák Ferenc Gimnázium, Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (3 csapat), Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskolája, Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma (2 csapat)