HÍREK  2018. április 21.      1,154
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elismeréseket adtak át a kisgyermeknevelők ünnepén

Idén is a Csillagfény bölcsődében ünnepelték a kerületi kisgyermeknevelők és az önkormányzat képviselői a Bölcsődék napját. A kerületi önkormányzat által alapított Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért elismerést Onodi Ágnes, az Eszterlánc Bölcsőde kisgyermeknevelője, míg a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének köszönetét és ajándékát Elmer Dóra, az Egyesített Bölcsődék munkaügyi előadója kapta. Az ünnepséget a Mézeskalács óvoda Manócska csoportjának műsora tette még emlékezetesebbé.

Elismeréseket adtak át a kisgyermeknevelők ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Ezen a napon az első mondat a köszöneté, hiszen ez a három éves korig tartó időszak, a bölcsődés kor talán az egyik legfontosabb gyermekeink életében, így nem mindegy, hogy milyen környezetben és kivel töltik a napot – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester, aki hangsúlyozta, az önkormányzat igyekszik minél jobb feltételeket teremteni a kerületben lévő hat önkormányzati intézményben a napi munkához. Gajda Péter most is utalt arra, hogy folytatódik az intézményfelújítási program, amelynek keretében igyekeznek valamennyi bölcsődét barátságossá, korszerűvé tenni az elkövetkező időszakban. Mondandójában a polgármester azonban utalt arra a nehézségre, hogy Kispest adottságai és lélekszáma miatt, más fővárosi kerülettel ellentétben, példaként a XIII. és a XVIII. kerületeket említette, viszonylag kevés az iparűzési adó, így a fejlesztések gazdasági háttérének biztosítása komoly feladat elé állítja, nagyobb erőfeszítésekre kényszeríti az önkormányzatot. Jogosak a bölcsődei dolgozók igényei, hiszen az itt kapott bérek nem versenyképesek, nincs megtartóerejük, de sajnos nehéz a verseny a több bért ígérő bevásárlóközpontokkal, más munkahelyekkel, amelyek elcsábítják a dolgozókat a bölcsődékből – tette hozzá, és ígéretet tett arra, hogy megkeresik azokat a béren kívüli lehetőségeket, amelyek enyhíthetik a kialakult helyzetet.

Brinza Istvánné, az Egyesített Bölcsődék vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tavaszi felvételi időszakban a meglévő bölcsődei helyek 90 százalékát már feltöltötték a szeptemberi évkezdethez, de minden második héten, szerdai napokon tartanak még felvételi napokat. Várhatóan idén sem lesz férőhelyhiány a kerületben. Örömmel jelentette be azt is, hogy befejeződött a felújítás a Wekerlei Tipegők bölcsődében, így ők hétfőn már visszaköltözhetnek, és június elsején indul és októberig tart majd a teljes intézményfelújítás a Zrínyi utcai Gyöngyszem bölcsiben is. A Bölcsődék napjához kapcsolódóan az önkormányzat támogatásával a kerületben dolgozó mintegy 120 bölcsődei alkalmazott szombaton közös kirándulásra, úgynevezett „csapatépítésre” indulnak a Normafához, ahol néhány órát feltöltődnek majd – újságolta Brinza Istvánné.

166 évvel ezelőtt a Pesti Első Bölcsődei Egylet, a Kalap utcában, Kispesten pedig hetven évvel ezelőtt, 1947-ben nyitották meg az első bölcsődét. A hetvenes években 12 tanácsi és két üzemi intézmény működött mintegy 740 férőhellyel, míg a ’90-es években már csak hat bölcsődében alig 360 kisgyermek gondozását végezték. 2010-től, a törvényi változásoknak és a nők munkaerőpiacra való visszatérések segítése miatt a hat önkormányzati bölcsődében ma már csaknem 500 gyermek ellátásáról gondoskodnak.