HÍREK  2018. április 26.      1,076
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Látványos Fizika Show-t tartottak a KMO-ban

Hogyan lehet egy gyertyát 20 méterről kartondoboz és némi füst segítségével elfújni, vagy szívószálból fülsiketítő hangeszközt fabrikálni, és hogy miért nem szúrja meg a fakírt a szöges ágy, ezekre az érdekes kérdésekre mind-mind választ kaptak azok a gyerekek, akik ellátogattak a Fizika Show-ra a KMO-ba.

 

Látványos Fizika Show-t tartottak a KMO-ban
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A Játékos Tudomány – Fizika csodái című interaktív utazó kiállítás 2005-ben alakult, 2014 februárjától Játékos Tudomány Egyesületként működik. Az eszközpark a küldetése, játékos interaktív formában közelebb hozni a természettudományokat a nagyközönséghez – tudtuk meg a látványos és izgalmas kísérleteket a gyerekeknek bemutató Gyenes Jánostól, aki feleségével 12 éve járja az országot rendhagyó bemutatójával.

Gyenes János szerint ezek a kísérleti fizikára építő bemutatók azért is fontosak, mert az iskolák többségében már nincsenek izgalmas fizika órák, ahol ezeket az egyszerű, hétköznapi kísérleteket bemutatnák a gyerekeknek. Ezért is van, hogy szinte alig jelentkeznek ma a gyerekek természettudományos szakokra továbbtanulni. Mint mondja, nekik az a feladatunk, hogy ezeken a foglalkozásokon felkeltsük az érdeklődést a gyerekekben, és ha 100 gyerekből 4-5 kisgyermeket valamilyen formában elérnek, akkor már elégedettek lehetnek. Bemutatója végén, Gyenes János a feledés homályába merülő, a kísérleti fizika nagy öregjének tartott Öveges József könyveit ajánlotta a gyerekeknek, amelyekben olyan házi kísérleteket is találhatnak, amelyek otthon is veszély nélkül elvégezhetőek.

A Fizika Show programunkat a 7-14 éves korosztálynak, négy előadással, előadásonként 100-120 gyerekkel tartottuk meg. Nagy volt az érdeklődés, így a kerületi iskolákon kívül (Vass, Ady, Gábor, Kós) a IX., a XXII., és a XVIII. kerületekből is érkeztek gyerekek. A negyven perces közös bemutató után 15 interaktív eszközt is kipróbálhattak a gyerekek – tudtuk meg a program szervezőjétől Markó Mónikától.