HÍREK  2018. május 02.      975
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A tizedik Gépmajálist rendezték Lőrincen

A 10. Hofherr-Dutra Gépmajálist tartották a Kispesten traktorgyárat alapító Hofherr-testvérek egykori XVIII. kerületi villájában (ma Új Tündérkert étterem) és a parkban.

A tizedik Gépmajálist rendezték Lőrincen
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Köszöntőjében Vinczek György, Kispest alpolgármestere a múlttal való foglalkozás fontosságáról beszélt, méltatta a 2009-ben alakult, idén tízéves Hofherr-Dutra Emléktársaság tevékenységét és szerepét a hagyományőrzésben. Bejelentette, hogy Kispest legnagyobb üzemének történetéről filmet készít a Kispest TV.

Hunyadi István XVIII. kerületi városigazgató is a hagyományok és értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozva kijelentette, a traktorgyár összeköti a két kerületet. Stieber József, az emléktársaság tiszteletbeli alelnöke a gyár jeles tervezőit idézte meg és megköszönte a támogatók segítségét. A XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum igazgatója elmondta, a gyár a két település összetartozását és szétválasztását is jelzi. Heilauf Zsuzsanna bemutatta az ünnepi alkalomra készült kiadványt is az emléktársaságról.

A köszöntők végeztével Gajda Péter polgármester, Vinczek György alpolgármester és Hunyadi István XVIII. kerületi városigazgató is koszorút helyedzett el Hofherr Mátyás emléktábláján, majd beindították két traktor motorját, amellyel kezdetét vette a veterán traktorok és gépjárművek hagyományos felvonulása.

A Gépmajálison műsort adott a Tébláb Táncegyüttes, zenélt a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, volt cséplési bemutató, tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon és a Hofherr-emlékszobában.

A rendezvényt a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, Kispest Önkormányzata minden évben támogatja. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Traktorgyár – 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) – egykori dolgozói, a gyűjtők, hagyományőrzők és érdeklődők találkozhassanak május 1-jén.

A mezőgazdasági gépgyárat 1900-ban alapította a Hofherr-család. Az akkor még tízezer lakosú Kispest nagyközségnek óriási lökést adott a gyáralapítás, jelentős iparosítás kezdődött, a Hofherr-gyár mintájára új cégek, üzemek jöttek létre. Az 1920-as években már traktorokat gyártottak itt. A Hofherr-család számos közcélú felajánlást tett, például utakat építtetett, egészségügyi ellátást hozott létre, tanoncképzést vezetett be. A 2. világháború után, az 1948-as államosítást követően a Dutra traktorok gyártása kezdődött meg az 1951-ben Vörös Csillag Traktorgyárrá keresztelt üzemben. A gyár ipartörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű termékeket állított elő és fellegvára volt a műszaki tudományoknak. 1973-ban született döntés arról, hogy az állami vállalatot a Rába Magyar Vagon és Gépgyárhoz csatolják. Az utolsó Dutra-traktorok gyártását 1975-ben fejezték be.