HÍREK  2018. május 07.      1,166
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az internetfüggőségről szólt a konferencia

A Mondj Nemet! Komplex Prevenciós Program keretében a közösségi média és az internetfüggőség veszélyeiről rendezett konferenciát a KMO Művelődési Ház.

Az internetfüggőségről szólt a konferencia
A képre kattintva galéria nyílik. (22 kép)

Köszöntőjében Gábor Ilona igazgató elmondta, 21 éve foglalkozik prevenciós tevékenységgel az intézmény, az évek alatt jó együttműködés alakult ki a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrummal (korábban: Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ) és a kerületi rendőrkapitánysággal, ennek az összefogásnak lett eredménye a K.I.A.B.Á.L. társasjáték. Az igazgató megemlítette, hogy az évente megrendezett szakmai konferencia összefügg a prevenciós tevékenységgel, a korábbi tanácskozásokon többek között olyan témákat jártak körül a szakemberek, mint például a gyermekbántalmazás, az iskolai agresszió, a család szerepe a bűnmegelőzésben, a gyermekközpontú válás vagy legutóbb tavaly a művészetterápia.

Vinczek György alpolgármester arról beszélt megnyitójában, hogy a Mondj Nemet! program adja a gerincét a tavaly márciusban az önkormányzat, a KMO Művelődési Ház és a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitánysága közötti együttműködési megállapodás eredményeként létrejött kispesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak (KEF) is. Úgy fogalmazott, hogy gyermekeink védelme érdekében fontos az együttműködés és a tanácskozás is.

A szakmai program Nemes Orsolya generációkutató Ezek a mai fiatalok! című előadásával indult. A fiatal „mindennapi felfedező” Generációs mítosz című könyvét bemutatva a generációs mítoszokról, valamint arról beszélt, hogy a technológiai innovációk miként alakítják át drasztikusan életünket és a jövőnket.

Demetrovics Zsolt pszichológus, egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója a videojátékok, a közösségi média és internetfüggőség témakörét járta körül.

Délután Bányai Fanni pszichológus, a Pszichológiai Intézet doktorandusz hallgatója tartott gyakorlati előadást youtuberekről, az e-sportról és a netes játékokról, majd Székely Martin tanár, videoblogger következett Te is lehetsz videosztár! című előadásával.

Az előadások végeztével három szekcióban folyt a munka. A Mondj Nemet! program gyakorlati alkalmazásáról Kisberk Ágnes szociálpedagógus, gyógypedagógus és Varga Dániel prevenciós szakember tartott workshopot. A K.I.A.B.Á.L. társasjátékot Sármai Kornél és Dobák Szilvia mutatta be a résztvevőknek. A harmadik szekciót Bányai Fanni és Székely Martin vezette: Behálózott fiatalok - előnyök és hátrányok címmel innovatív személyiségfejlődési formákról esett szó, arról, hogy az e-sport és a YouTube közül melyiket tarthatja vonzóbbnak egy gyerek.