HÍREK  2018. május 10.      1,183
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pillanatképek a KMO életéből

Születésnaptól születésnapig címmel a művelődési ház elmúlt öt évének emlékezetes pillanatait felvillantó fotókiállítás nyílt az Előtér-galériában. A 95. születésnapja alkalmából felavatták a poptörténeti emlékpontot is. Részt vett az eseményen Burány Sándor országgyűlési képviselő, Bogó Józsefné önkormányzati képviselő és Romhányi András, a KMO korábbi igazgatója is.

Pillanatképek a KMO életéből
A képre kattintva galéria nyílik. (20 kép)

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenötödik poptörténeti emlékpontját Vinczek György alpolgármester és Muzsa Tímea avatta fel. Muzsa Tímea elmondta, az emléktábla-hálózat olyan kluboknak, kultúrházaknak állít emléket, amelyek a magyar poptörténet koncertjeinek adtak otthont, a KMO-ban egyebek mellett 1960-as években rendszeresen fellépett az Ossian Brigade, a Ferm és a Sámson, később zenélt a színpadon a Color, az Orion, a Gemini és a Metro. Innen indult Horváth „Charlie” pályája is. Az emléktáblán lévő QR-kód leolvasásával a KMO koncertjeiről lehet további információkhoz jutni.

A kiállításmegnyitó előtt Kovács József László, a KMO gitársulijának vezetője, a 100 Folk Celsius egykori zenésze adott elő két dalt, egy Creedence Clearwater Revival szerzeményt és egy Beatrice-slágert, a 8 óra munka 8 óra pihenés 8 óra szórakozás-t.

Köszöntőjében Gábor Ilona arról beszélt, hogy a kiállítás a kultúrház elmúlt öt évének nagyobb rendezvényeiből nyújt ízelítőt, a házban folyó színes életet mutatják be a képek. Elmondta, éves szinten több mint 200 ezer látogatója van a háznak, a programokban a munkatársak szíve-lelke benne van, a KMO igyekszik minőségi kultúrát szolgáltatni minden korosztály számára.

Vinczek György a KMO történetét összefoglaló kiadványt ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe és arról beszélt, hogy a közösségi összefogással épült ház avatásakor (1923. május 6.) Kispest már egy éve város volt, 50 ezer lakossal. A Munkásotthonnal a közösségi élethez és a művelődéshez kaptak lehetőséget a kispestiek. Hangsúlyozta, a város vezetői a ház története során mindvégig arra törekedtek, hogy az megmaradjon kulturális színtérnek. Az alpolgármester külön megköszönte a fotósoknak – Erdős Lászlónak, Getto Mártonnak, Ruzsa Istvánnak, Horváth Péternek, Hatvanger Zoltánnak, Kranyik Ildikónak, Rácz Attilának és Román Péternek –, hogy rendszeresen fotózzák a KMO eseményeit.

A megnyitó zárásaként Mikecz Attila, a KMO munkatársa saját szerzeményeit adta elő zongorán.