HÍREK  2018. május 14.      1,404
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kamionnyi matematika Kispesten

A testvérvárosi kapcsolatok keretében egyenesen Törökországból gördült elsőként a Gábor iskola elé az a kamion, amelyben mintegy 30, matematikát népszerűsítő animáció, játékos feladat, kísérlet található. A kamion kiállítására a kerületi iskolások ellátogatnak, de láthatják majd az érdeklődők Egerben, Prügyön, illetve a Budapesti Török Kulturális Központ előtt is.

Kamionnyi matematika Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Nagyon örült a kamion érkezésének a Gábor iskola intézményvezetője, Dessewffyné Szabó Erzsébet, mert mint megtudtuk tőle, az iskolában a gyerekek többsége szereti a matematikát. (A Gábor iskola tanulói évek óta sikerrel szerepelnek a Zrínyi matekversenyen. Idén is övék lett a Zrínyi kupa és sok-sok első helyezés. A szerk.) Az, hogy Magyarországon, Budapesten, sőt Kispesten itt a Gábor iskola előtt van a kamion első állomása, ez afféle születésnapi ajándék is, hiszen éppen 30 éve annak, hogy az intézményben megkezdődött emelt óraszámban a matematikaoktatás, létrejött a „matek tagozat”. Nem cél, hogy az iskolában matematikusokat neveljünk, de az igen, hogy gondolkodó, problémamegoldásra készek legyenek a gyerekek. Ezért is fontos ez az ide érkező „kamionnyi matematika”, hiszen ezeket a feladatokat, játékokat a gyerekek nem biztos, hogy ismerik, az órákon sem láthatták még – tette hozzá az igazgató.

Gajda Péter polgármester szerint ez a mozgó oktató kamion is jól példázza a török-magyar kerületi kapcsolatokat, hiszen évek óta igen jó az együttműködés a Budapesti Török Kulturális Központtal, és sikeres és eredményes a testvérvárosi kapcsolat az isztambuli kerülettel, Pendikkel. A kiállítás méltatásakor a polgármester azt hangsúlyozta, hogy nagyon sok kisgyerek csupán csak azért idegenkedik a matematikától, mert frontális osztálymunkában nem sikerült megszerettetni azt. Ezek az interaktív, játékos, a hétköznapi életben is felhasználható ismereteket alkalmazó feladatok talán közelebb viszik a tudományt a gyerekekhez – tette hozzá.

Yakup Gül, a Yunus Emre Enstitüsü, Budapesti Török Kulturális Központ igazgatója a kiállítás érkezésekor arról beszélt, hogy a kamion olyan elméleti matematikai formulákat tesz közérthetővé, amelyek így sokkal egyszerűbbnek tűnnek. Törökországban eddig a kamionos kiállítást 45 ezer fiatal látta már. Az intézetnek feladata a török kultúra és művészetek népszerűsítése, de mostantól a tudományok bemutatása is napirendre került, így a népszerűsítő kamion ez elkövetkező időszakban Magyarországon kívül ellátogat Szerbiába is – mondta Yakup Gül.