HÍREK  2018. május 22.      2,381
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A „tanulós kerület”

Tizedik félévét zárta a szenior akadémia, amelyet az önkormányzat és a Zsigmond Király Egyetem közösen szervezett az ötven felettieknek. A tavaszi előadásokra 231-en jelentkeztek, a keddi zárón 116-an vehettek át oklevelet. Az eddigi akadémiák legszorgalmasabb hallgatói (öten) külön díszoklevelet és ajándékot is kaptak. Következő félév várhatóan október elején indul.

A „tanulós kerület”
A képre kattintva galéria nyílik. (33 kép)

A Szeniorok Kispesti Akadémiája 2013 őszén indult, amikor nem sokan nem hittek abban, hogy ez az oktatási forma Kispesten népszerű lesz. Az önkormányzat azonban kezdetetektől minden segítséget megadott a szervezéshez, így a mostani már a tizedik félév volt. Büszkék vagyunk a programra. Következő félév előre láthatólag október elején indul – mondta Gajda Péter polgármester a félévzárón a Városháza dísztermében.

Évről évre egyre több oklevelet osztunk ki a félév végén, ami jól mutatja a program népszerűségét – szögezte le Dr. Jászberényi József, a szenior akadémiák országos mentora, aki szerint Kispest egy „tanulós kerület”, hiszen ehhez kell az itt élők érdeklődése és a jó témák, amelyeket minden évben közösen találnak ki. De ezt a „tanulósságot” támasztja alá az is, hogy szenior akadémián kívül az idősek szívesen járnak az önkormányzat által szervezett nyelv-, számítógép-, illetve okostelefon-felhasználói tanfolyamokra is. A statisztikák szerint szenior akadémiákat immár 38 helyen szerveznek az országban, ezek közül a harmadik legnépesebb a kispesti – tette hozzá Jászberényi József.

Ez alkalommal öten, Baráthné Bátki Ilona, Nagy Mária, Nagy Sándor, Sajczi Istvánné, Wienzerné Pelyhe Éva, külön díszoklevelet és ajándékcsomagot vehettek át a polgármestertől és Jászberényi Józseftől.

Mint már korábban megírtuk, a hallgatók között a kerületi nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek, szakszervezetek vezetői, képviselői és közéleti szereplők is voltak, vannak. Az idei előadássorozaton olyan témákról volt szó egyebek mellett, mint a vitaminok élettani hatásai, a klímaegyezmény fontossága, az intelligencia és az érzelmi intelligencia mérése és fejleszthetősége, a szenior mozgásformák sokszínűsége. Vallástörténész segítségével közelebbről megismerkedhettek a hallgatók az iszlám vallással, andragógus szakember felhívta a figyelmet az idősekkel kapcsolatos klasszikus átverési formákra, különösen a termékbemutatókra, valamint a legutóbbi alkalommal például a memóriájukat is tesztelhették a résztvevők.