HÍREK  2018. május 28.      1,265
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mesésen telt a wekerlei hétvége

Jól sikerült a XIV. Wekerlei Székelykapu Napok programsorozata, amelyet a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Futóklub és a Wekerlei Társaskör Egyesület rendezett, együttműködve a Wekerlei Kultúrházzal.

Mesésen telt a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Amint az már megszokott a Wekerlei Társaskör pincegalériájában indult a rendezvény pénteken Szőke Péter Jakab Víz című kiállításával, amelyen a Triola fúvósegyüttes működött közre. A megnyitón Jakab Csaba színművész Váci Mihály Balatoni félrevezető című versét olvasta fel, majd a művész idézte Füst Milán gondolatait arról, hogyan szórakoztat a művészet. Az esti folytatásban két koncert is várta az érdeklődőket: A Triola a pincegalériában adott hangversenyt Tavaszi zsongás címmel, a katolikus templomban a svéd Dalby Kammarkör és a Wekerletelepi Szent József Kórus lépett fel.

Mesésen telt a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

Másnap délelőtt gyerekeké lett a Kós Károly téri nagyszínpad: Tiéd a színpad címmel a Wekerlei Kultúrház szervezésében Kispest óvodáinak és iskoláinak csoportjai, valamint a helyi amatőr gyermekcsoportok néptánc, moderntánc és sportbemutatóit láthatta a közönség.

Az Életfa terén gyerekprogramok, játékok és kézműves foglalkozások várták a kicsiket és nagyokat, elindult a „Wekerle titkai” című helytörténeti kocsikázás. A domb ezúttal is főszerepet kapott a rendezvényen. A rejtelmes Időgép 110 éves utazásra, múltidézésre invitálta a gyerekeket. A másik utazás igazán mesés volt: a Meseúton végigmenve az A part alatt című dal segítségével lehetett részt venni a Nagy Gabona Kalandban, azaz megismerni, hogyan lesz a búzából kenyér.

Délután az Életfa terén felállított nagyszínpadon volt bohócműsor, fellépett a Wekerlei Mozgásműhely gyermek zumba csoportja, az ADOL Mozgásművészeti Stúdió, a VonZArt Táncegyüttes, a színpad előtt a Tűzfészek Társulat gólyalábas interaktív zsonglőr show-ja szórakoztatta a közönséget, majd Négyen az élen címmel a Fourtissimo adott koncertet.

A főtámogató nevében Kispest polgármestere köszöntötte a program résztvevőit. Gajda Péter arról beszélt, hogy idén ünnepli Kispest Wekerletelep 110 éves fennállását, ezért az önkormányzat kiemelten támogatja a wekerlei rendezvényeket, és az olyan nagyobb fejlesztéseket is igyekszik megvalósítani, mint a Pannónia iskola tetőterének beépítése, a kispiac korszerűsítése, valamint óvodák és bölcsődék felújítása. Gajda Péter külön megköszönte az önkéntesek munkáját, segítségét a rendezvény lebonyolításában.

Az esti programot a M.É.Z. koncert indította, majd sötétedéskor a B-shop zenekar kocsmazenéje szórakoztatta a közönséget.

Mesésen telt a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (32 kép)

Vasárnap reggel már 16. alkalommal rajtolt el a Wekerlei Székelykapu Futás a Kós iskola elől. Idén összesen mintegy ötszázan futottak (a nagyok 4 kilométert, a kisgyerekek 400 métert). Az indulók számát Romhányiné Kovács Mária testnevelő épp a lélektani határnak tartja, lapunknak elmondta: ezt a félezer futót még jól, a versenyt barátként fogadja Wekerle, de van egy tűréshatár, a futásnak kis versenynek kell maradnia. A futóverseny „lelkétől” megtudtuk, mintegy 150 önkéntes segített a rendezésben, a versenyzők mintegy fele kispesti-wekerlei, és ezt az arányt kellene növelni úgy, hogy a résztvevők száma maradjon 500 körül. A Wekerlei Futóklub vezetője az is elmondta, hogy a hőség miatt a wekerleiek két párakapuval, több helyen locsolással segítették a futókat. Együtt élnek az emberek a futással, ezzel nem szabad visszaélni – fogalmazott.

Mesésen telt a wekerlei hétvége
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Délután a sokak által nagyon kedvelt piknik várta a kikapcsolódni, pihenni vagy mozogni vágyókat a Kós Károly téren. A hangulatot helyi csoportok bemutatkozása, fellépése színesítette, ezekhez csatlakozni is lehetett a zenepavilonnál, illetve a tér más részein: Wekerlei Könyvtár sátra, Wekerlei Népdalkör, Wekerlei Kuckó, Katolikus Közösség, Kispesti Evangélikus Gyülekezet, Tatay Színház, Zöld Sziget, Wekerlei Bocsa Sportegyesület, Magyar Wing Tsun Egyesület - Kispesti Iskola, Klarissza Pilates. A nagy melegbe üde színfoltot hozott a Maminbaba hordozós latin fitness, az Aviva torna, a Wekerlei Kultúrház Zumba gold csoportja, a Kangatraining és a játékos kutyás frizbibemutató.

Idén a múltidézésre építettük a székelykapu napokat a két helyettesemmel, Holicsné Gémes Boróka és Kokavecz Kata népművelőkkel, akik önkéntesként két éve vesznek részt szervezésben – mondta el a kispest.hu-nak Romhányi András főrendező. Ennek az elképzelésnek két fontos eleme domborodott ki, az Időgép és a Meseút. Lehet, hogy valaki csak az egyiken tudott részt venni, de az élmény volt a meghatározó. Az Időgép, amely Csóka Eszter ötlete volt, arról szólt, hogy a 110 éves Wekerle kapcsán tekintsünk vissza az elmúlt 10 évre, lássuk, mit hoztunk létre mi magunk. Ez azért fontos, mert részei vagyunk a telep életének, alakulásának, felelősségünk van abban, hogy mit adunk át a gyerekeknek. A Meseút, amely Kokavecz Kata ötletéből a Mezőgazdasági Múzeum közreműködésével jött létre, azt akarta bemutatni, mennyi munka, tapasztalat van abban, hogy a magból jó kenyér legyen, ami az asztalunkra kerül. Ez azért is fontos, mert ma már az emberek nagy része nincs kapcsolatban azzal az élelemmel, amit megeszik – vélekedett a főrendező. A Magyar Kollégium vezetőjétől megtudtuk, mintegy 150 emberből álló, összehangolt csapat dolgozott a háttérben azért, hogy minden zökkenőmentes legyen, a közönség jól és biztonságban érezze magát, ami a Kispesti Rendészeti Központ munkatársainak és a rendőrségnek is nagyban köszönhető volt – mondta Romhányi András, aki külön kiemelte, hogy az önkormányzat egymillió forintos támogatása jól jött ahhoz, hogy színvonalas rendezvényt kínálhattak a közönségnek.