HÍREK  2018. június 11.      1,287
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Városünnep: ez volt a tizenegyedik

Míg a város más kerületeiben szervezett szabadtéri programokat nem kímélte egy-egy kiadós zápor, addig Kispestet elkerülte a kora nyári átvonuló viharzóna. A hagyományoknak megfelelően a szuperkoncert után tűzijátékkal ért véget a 11. Kispesti Városünnep a Templom téren vasárnap este. Idén a megszokott gyerekprogramok, kirakodók mellett sok-sok újdonsággal is várták a kispestieket.

Városünnep: ez volt a tizenegyedik
A képre kattintva galéria nyílik. (27 kép)

Sok mindenben különleges és kihagyhatatlan ez az idei tizenegyedik Kispesti Városünnep, amelyet Kispest önálló várossá válásának 147. évfordulóján tartunk. A rendezvény szlogenje, a „Kihagyhatatlan 11.” többek között arra is utal, hogy néhány nap múlva kezdődik a foci vb, de most először volt sportolói sátra a Budapesti Honvéd FC-nek, ahol különböző relikviákat lehetett vásárolni és a játékosok váltották egymást a nap folyamán. Szintén kihagyhatatlan látnivaló volt a Magyar Honvédség toborzója, mert a közel harminc katonával kivonuló hadsereg több sátorban mutatta be a különböző haditechnikai eszközöket, egyenruhákat, híradós eszközöket, a különböző légi járműveket, és „csináltak kedvet” a katonaélethez. De új volt idén a műsorvezető, Váczi Gergő is, aki Kovács Áront helyettesítette idén – árulta el a program mottójának titkát Gábor Ilona, a KMO igazgatója.

Az eseményre kilátogató Gajda Péter polgármester is úgy fogalmazott, hogy ezek a városünnepek immáron 10 éve kihagyhatatlanok, így ez a tizenegyedik is az, hiszen évről-évre olyan programokat szerveznek a KMO munkatársai, amelyekért érdemes kilátogatni a Templom térre.

A nagyszínpadon egymást érték a koncertek. Délelőtt Bíró Eszter, majd Brass in the five fiúcsapata állt a színpadra. Őket követte Szabó Ádám, Kozma Orsi és Rácz Gergő. Ivan &The Parazol előtt a Desperado és Miller Zoltán lépett a közönség elé.
Az esti szuperkoncert – az LGT sztárjaival érkezett Zenevonat – előtt Hiller István és Burány Sándor, Kispest két országgyűlési képviselője röviden köszöntötte a kispestieket.

Bár a Shopmark (Europark) átépítése még csak a falak bontásánál tart, de a Városünnepre kilátogató kispestiek vr-szemüvegben (virtuális valóság) 3D-ben már körbejárhatták az év harmadik negyedében alaposan megújuló bevásárlóközpont szegleteit – mesélte Marian Andrea, a Shopmark marketing menedzsere.

Városünnep: ez volt a tizenegyedik
A képre kattintva galéria nyílik. (36 kép)

Siklós Zsuzsannát, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjét is meglepte az az óriási érdeklődés, amely az „Üllői út, ami összeköt” című vándorkiállítást kísérte a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és a Tomory Lajos Múzeum közös helytörténeti tárlata azt mutatja be, hogy villamosra szállva, mit is láthattak az utasok az 1900-as évektől az 1980-as évek közepéig a Kálvin tértől a Szarvas csárdáig. A vándorkiállítás, amelynek központi megnyitóját a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben tartottak május végén, nagyon egyszerű kivitelű, könnyen áttekinthető, nem véletlen tehát, hogy kicsik és nagyok is szívesen bogarászták a képeket, keresték a még ismerős épületeket, helyeket. A gyűjteményvezető szerint a kiállítás anyaga azért is különleges, mert a kispesti rész fotói még a Vöröshadsereg (Üllői út) út szanálása előtt készültek a hatvanas-hetvenes években, amikor apró részletességgel, beazonosíthatóan örökítették meg az utókornak  A kiállítás szeptember végéig lesz Kispesten, majd innen Lőrincre „megy”. A forrásértékű anyagok olyan helytörténeti értékét mutatja, hogy akár egy kötetbe rendezve is érdekes olvasmányt jelentenének, nem csak a kispestieknek – tette hozzá Siklós Zsuzsanna.

A Kispesti Önkormányzat sátrában a nap folyamán a város vezetőivel és a képviselő-testület tagjaival találkozhattak rendhagyó fogadó óra keretében a kispestiek. Itt volt többek között Gajda Péter polgármester, Kertész Csaba, Rátkay Andrea és Vinczek György alpolgármesterek, Szujkó Szilvia, Varga Attila, Ékes Gábor, Fekete László és Lazányi Ferenc képviselők.

A kirakodóvásár idei „sztárjai” a különböző alakot öltő, egyszerűen csak nyomkodással működő, a levegőbe szaporán színes szappangömböcskéket engedő buborékfújók voltak.

A hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal ért véget a 11. Kispesti Városünnep a Templom téren.