HÍREK  2018. június 21.      3,167
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kész a vizes kalandjátszótér

Négyezer négyzetméteren, 9 látványos vizes játékkal ma hivatalosan is átadták Budapest talán legnagyobb ingyenes vizes játszóterét Kispesten, a Berzsenyi utcai gyermekorvosi rendelő, a Zöld Ágacska óvoda és a Puskás iskola tőszomszédságában.

Kész a vizes kalandjátszótér
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Míg Nyugat-Európában már nagy hagyományai vannak az ehhez hasonló játszótereknek, addig Budapesten ez a kispesti az egyik legnagyobb ingyenes és látványos új közösségi tér, amelyet az önkormányzat önerős beruházásaként, mintegy 200 millió forintból építtetett a 2006 óta meghirdetett kispesti Zöldprogram keretében – mondta Gajda Péter polgármester azon a hivatalos átadó ünnepségen, amelyen a kerületi gyerekek nevében a Zöld Ágacska óvodásai vették birtokba az vizes játszóteret. A két ütemben elkészült beruházás során 9 vizes installáció, többek között világítótorony, csúszda, játszóhajó, tengeri csillag, patakmeder zsilippel, párásító delfinek, homokozó mellett ivókút és kerékpártároló, padok is kerültek a parkba. A játszóteret 2-14 éveseknek tervezték, a balesetek megelőzése érdekében csak szülői felügyelettel használhatják majd a gyerekek, és várhatóan nagyon népszerű lesz – tette hozzá a polgármester.

A tervezést és az építtetést koordináló Zöldprogram Iroda munkatársaitól kapott információk szerint a Garten Studio Kft. Táj- és Kertépítész Iroda által megálmodott és a Deer Garden Kertészeti és Szolgáltató Kft. által kivitelezett parkot a nyári időszakban május 1-től szeptember 30-ig 8.00 és 21.00 óra között, a téli időszakban október 1-től április 30-ig pedig 8.00 órától 18.00 óráig látogathatják. Természetesen a téli időszakban a vizes látványelemek nem működnek. Az iroda szakemberei arra is felhívják a játszótérre érkezők figyelmét, hogy az eszközöket bár az ivóvízhálózatról működtetik, az ott folyó víz nem alkalmas az ivásra.

Fontos használati tudnivaló, hogy nem működnek a vizes részek akkor, ha 20 fok alá süllyed a hőmérséklet, illetve szeles, vagy zivatarosa az idő, mert a játszótér vizes gépészetét tervező Ganz HYDRO Kft. szakemberei egy „mini meteorológiai” állomással rendszeresen figyelik az időjárási viszonyokat.

A játszótérhez kapcsolódó részeken a zöldterületek felújítása is megtörtént, így mintegy 800 cserje, 100 évelő növény és 10 fa telepítésére és füvesítésre került sor. A játszótér nyitvatartását és karbantartását a Közpark Kft. felügyeli és végzi.