HÍREK  2018. június 25.      1,009
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szent Iván-éji bemutatóval zárt a wekerlei szabadegyetem

Plenáris előadásokkal, műhelymunkával és kulturális programokkal folytatódott a vasárnap estig tartó Wekerlei Nyári Szabadegyetem.

 

Szent Iván-éji bemutatóval zárt a wekerlei szabadegyetem
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

A szervező Magyar Kollégium Kulturális Egyesület megfogalmazása szerint „a szabadegyetem célja, hogy a külső és helyi meghívott szakemberek bevonásával a Wekerletelep aktív lakossága és az önkormányzati döntéshozók olyan ötletekhez, tapasztalatokhoz és javaslatokhoz jussanak, amely segít a városrész új fejlesztési irányait meghatározni. Ennek eredményként egy olyan konkrét javaslatcsomagot kívánunk összeállítani, amely megfogalmazza, miként újítható meg a városfejlesztés módszertana, mik azok a globális és lokális kihívások, amelyekre választ kell adnunk, a különleges értékeket hordozó kertvárosi környezetben, és hogyan lehet fokozni az önkormányzat és a helyi társadalom együttműködését ezek megvalósítására. Választ kell adnunk a fenntarthatóság és élhetőség új kihívásaira, amelyet több nézőpontból is megvizsgálnunk (klímaváltozás, épített értékek védelme, környezeti minőség és kultúra alapú városgazdaság). Rendszerezni kívánjuk mindazon lehetőségeket, amelyeket szintén fejlesztenünk kell (okos és együttműködő város, szervezet, közösség). Különösen nagy hangsúlyt kívánunk adni a közösségépítésnek és a közösségi tervezésnek.” A rendezvény aktualitását a készülő kerületi szabályozási terv adta.

Pénteken öt előadás várta az érdeklődőket és szakembereket:
- Közösségi költségvetés - tapasztalatok és kihívások – Varga Attila önkormányzati képviselő és dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője
- Welwyn Garden City: Kertváros és társadalom – Tony Scottowe
- Önkormányzatok átalakulásban – az Átalakuló Wekerle és az önkormányzat kísérleti projektje – Kovács Bence
- Hogyan gondolkodnak a wekerleiek a lakókörnyezetükről és a helyi közösségről? – Somlói Judit, a Wekerlei Társaskör (WTW) elnöke
- Fenntarthatóság - klíma - élhetőség globális kihívások – Kolossa József DLA, BME egyetemi docens.

Varga Attila képviselő arról beszélt, hogy a közösségi költségvetés, amelyet 2016-ban, a polgármesteri program részeként indított el az önkormányzat, arról szól, hogy egy-egy közösség dönt arról, hogy számára mely fejlesztések a fontosak, diskurzussal alakul ki, hogy az adott területen élők milyen fejlesztést tartanak szükségesnek. Bernát Péter arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a Polgármesteri Kabinet Iroda koordinálja a munkát, amelyet a szakirodák valósítanak meg. A projekt sikerét mutatja, hogy míg 2016-ban mintegy 700 szavazat érkezett, 2017-ben már 2300-an adtak be javaslatot a 2018. évi közösségi költségvetésre. Az irodavezető lapunknak elmondta, azt is fontos tisztázni, mi a helyi önkormányzat feladata és mi nem az. Szerinte még a közügyek iránt az átlagosnál jobban érdeklődők sincsenek tisztába azzal, hogy mely feladatok tartoznak állami, kormányhivatali, vagy a fővárosi önkormányzati, illetve a kerületi önkormányzati hatáskörbe, és melyek azok a feladatok, amelyeket az állampolgároknak magunknak kéne ellátniuk (pl. ingatlanok előtti zöldterületek karbantartása). Ezért gyakran nem az illetékes szervet keresik meg, és nem tőle várják a megoldást, az átirányítást pedig úgy értelmezik, hogy a hivatalok „letolják” magukról a feladatot. Ezen csak rendszeres párbeszéddel, ismeretterjesztéssel lehet segíteni. Hangsúlyozta, ezt ismerte fel Kispest Önkormányzata, ezért is vesz részt a Védegylet és az Átalakuló Wekerle közös „Átalakuló Kispest” projektjében, amely azt vizsgálja, hogyan lehet jobban és hatékonyabban bevonni a civileket város életével, fejlesztésével kapcsolatos projektekbe. Hozzátette, várhatóan 7-8 év kell a rendszer „beállásához”.

A délután polgármesteri kerekasztallal folytatódott, Gajda Péter kispesti, Pápai Mihály gyáli, dr. Zsombok László monori és dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika pázmándi településvezető részvételével, Marthi Zsuza és Alföldi György építészek moderálásával. A közösségi tervezés, az okos város („Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.” /http://okosvaros.lechnerkozpont.hu/hu/) és a vezető meggyőzhetősége szerepelt a témák között. Kispest polgármestere szerint a közösségi tervezést nem kell túlmisztifikálni, arról szól, tudunk-e megfelelően kommunikálni az emberekkel, olyan programot kell alkotni, amit meg lehet beszélni. Példaként a Kós Károly tér és környékének felújítását említette Gajda Péter, amelynek tervezése a helyi civilekkel és az egyházzal egyeztetve történt, és eredményes volt. Az okos várossal kapcsolatban a kispestiek számára okostelefonra készítetett alkalmazásról beszélt. A meggyőzhetőség kapcsán elmondta, a csapatmunkában és a kreativitásban hisz, a megoldások keresését tartja fontosnak.

Vasárnap a műhelymunkák (Építészet – műemlékvédelem, Átalakuló Wekerle, Értékközvetítés, A közösségi tervezés és fejlesztés) beszámolói és a plenáris előadások értékelése került sora. Nagy Gergely építész úgy fogalmazott, hogy a wekerlei sajátosságok és a jó példák átadása a betelepülőknek lehet a megújulás útja.

A rendezvény főszervezője, Romhányi András zárszavában nagyon fontosnak nevezte, hogy a főtámogató önkormányzat „nem szólt bele” a programba, hanem anyagiakkal és egyetértéssel is támogatta a szabadegyetemet. Külön méltatta az együttműködő partnereket (Nemzeti Kulturális Alap, Wekerlei Kultúrház, Shetland U.K. Nyelviskola, Munkás Szent József Közösségi Ház, Wekerlei Társaskör), és kiemelte szervezőtársa, Szebenyi Marianna, valamint a 68 önkéntes munkáját. Ugyanakkor azt is elmondta, tanulságos, hogy az a fontos célkitűzés, hogy megmozgassák a wekerleieket, nem valósult meg. Sok értékes és érdekes gondolat született viszont, ezért sikeresnek ítélte a konferenciát, amely a jövőben egy-egy témához kötött kisebb tanácskozás formájában folytatódhat.

Az első szabadegyetem egy hagyományos wekerlei programmal, a Szent Iván-éji tűzszobor bemutatóval zárult.