HÍREK  2018. június 28.      1,313
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Semmelweis-nap Kispesten

Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából rendeztek ünnepséget a Kispesti Egészségügyi Intézetben. A kerületiek egészségéért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként ketten vehették át az önkormányzat dicsérő oklevelét és jutalmát.

Semmelweis-nap Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Minden évben július 1-je közelében rendezik meg az egészségügyben dolgozók napját, a Semmelweis-napot, amelyen az „anyák megmentőjére”, Semmelweis Ignácra is emlékeznek. Ebben az évben megemlékezéssel kezdődött az ünnepség. Egy perces néma főhajtással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Avramcsev Péterre, a Kispesti Egészségügyi Intézet gazdasági igazgatójára, valamint Dr. Bertalan Imre fogorvosra.

Vinczek György köszöntőjében elmondta, éppen a napokban tartottak egy összegző megbeszélést az Intézet tavalyi munkájáról, illetve arról is beszélgettek, hogy mi minden vár még megoldásra, megvalósításra. Ez a találkozó is jól mutatta, hogy jó a kapcsolat az intézmény vezetése és az önkormányzat között. Az alpolgármester ezúttal is köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, akik bár sokszor túlterheltek, még tudnak a betegekre rámosolyogni, akkor is, ha ők olykor feszültebbek, türelmetlenebbek.

A hagyományoktól eltérően idén nem az intézett legfiatalabb főorvosa, hanem a legrégebben kinevezettek egyike, Dr. Lőrincz Jenő tartott előadást Semmelweis Ignác életútjáról.

A beszédeket követően Vinczek György alpolgármester és Ikladiné dr. Petres Veronika Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője a kispestiek egészségéért végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként jelképesen átadták az önkormányzat dicsérő oklevelét és jutalmát Dr. Heinrich Ibolya főorvosnak (reumatológia) és Árvai Brigitta ápolónak (sebészet). 

Ezek kívül Közalkalmazotti Tanács jutalmát (10-10 ezer forint), elismerését az Intézet dolgozóinak javaslatai alapján idén tíz munkatárs, valamint a Röntgen osztály dolgozói vehették át Dr. Vargha Pétertől. A főigazgató-főorvos elmondta, hogy nem fordult még elő, hogy a jutalmazottak közül munkahelyi elfoglaltság miatt ne tudjanak részt venni az ünnepségen. Ennek most az az oka, hogy az intézet orvosainak 50 százaléka állandóan „lohol”, mert több helyen, rendelőben is helyt kell állniuk – tette hozzá. Dr. Vargha Péter. A főigazgató-főorvos a nehézségek és a beérkező panaszok ellenére büszke az intézmény működésére, tisztaságára, hiszen a betegek visszajelzései zömében pozitívak. Ha lassan is, de az Intézet folyamatosan fejlődik, szépül. Példaként említette, hogy hamarosan festés és mázolás kezdődik a második emeleten, de egy csaknem százmillió forintos beruházás nyomán megújul a fogadótér és az aula.