HÍREK  2018. július 03.      1,237
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Napelemek lesznek a Szivárvány ovi tetején

Szeptemberre elkészül a Szivárvány óvoda energetikai felújítása a Petőfi Sándor utcában. A felújítás egyik legfontosabb eleme, a tetőre tervezett napelemes rendszer kiépítése.

Napelemek lesznek a Szivárvány ovi tetején
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

2017 áprilisában döntött a képviselő-testület arról, hogy pályázatot nyújt be az önkormányzat a Belügyminisztérium által kiírt Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása című felhívásra a Szivárvány óvoda energetikai fejlesztésére. Az elnyert 30 millió forintos támogatást a beruházás értékének több mint a felével, 36 millió forintnyi önrésszel egészítette ki az önkormányzat – tudtuk meg Kispest polgármesterétől. Az óvodai szünet idejére időzített felújítás egyik legfontosabb eleme, hogy napelemes rendszert építenek ki az óvoda tetején, ezzel párhuzamosan világítást is korszerűsítik, illetve valamennyi nyílászárót műanyagra cserélik. Ezeken kívül hőszigetelést kap a külső homlokzat, újra szigetelik a lábazatot, az előtér alsó és felső födémét, az óvoda lapos teteje és lépcsőház feletti ferde tető fedése is új lejtést. Ezekkel a változásokkal szinte teljesen megújul kívül-belül az intézmény, hiszen az elmúlt években szépült meg az óvoda udvara is – tette hozzá Gajda Péter.

Számítások szerint az óvoda tetejére szerelt napelemekkel az intézmény fogyasztásának minimum 30 százalékát sikerül majd megtakarítani, hiszen a „megtermelt” felesleges energiát visszatáplálják a hálózatba. Hogy a felszerelt napelemek megfelelő intenzitással működhessenek, azért is volt szükség az óvoda környékén és udvarán lévő fák megszokottól nagyobb visszavágására – mondta el Horváth Gyula, a beruházást felügyelő Kispest Kft. ügyvezetője.

A kerületi intézményfelújítási program keretében, amelyre az önkormányzat ebben az évben is 500 millió forintot fordít, a nyár folyamán a kispesti óvodákban, bölcsődékben az alábbi felújításokat végzik el.

A Harangvirág bölcsődében az elektromos hálózat felújítását és világításkorszerűsítést, a Wekerlei Tipegők bölcsiben folytatódik a vizesblokkok és a konyhablokk felújítása. A Zöld Ágacska oviban elvégzik a vizesblokkok építészeti, gépészeti felújítását, a Zöld Sziget oviban a fa homlokzati nyílászárók cseréjét, a Mézeskalács oviban a vizesblokkok és a konyha komplett felújítását, a Beszterce utcában is a konyha és a vizesblokkok felújítását, a víz- és a szennyvízvezetékek cseréjét, a burkolat javítását, a Mese Vár oviban az elektromos hálózat felújítását, a Tarkabarka óvoda világításának korszerűsítését, az udvar felújítását, a Százsszorszép oviban pedig az árnyékolók felújítását.