HÍREK  2018. július 25.      983
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Virágos Magyarországért verseny: Kispest magasra tette a mércét

Idén is indult Kispest a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. A Nagykőrösről érkezett, a városüzemeltetésben, a zöldterületek fenntartásában is járatos, jól összeszokott háromtagú szakmai zsűri elismeréssel szólt a látottakról.

Virágos Magyarországért verseny: Kispest magasra tette a mércét
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

A tisztább, élhetőbb és virágosabb Kispest megteremtését célzó polgármesteri Zöldprogram 2006-ban indult, azóta a Virágos Magyarországért versenyben szép sikereket ért el a kerület: 2008-ban a legszebb kerületnek járó díjat, 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben a főváros különdíjat, 2013-ban Budapest Főváros Fődíjat, 2017-ben pedig a fővárosi kerületek kategóriában fődíjat kapott – tájékoztatta Vinczek György alpolgármester a Nagykőrösről érkezett, a hosszú évek alatt már összeszokott háromtagú szakmai zsűrit, Vozárné Ragó Ildikót, Vágó Csabát és Tóth Tamást, valamint az őket elkísérő és a kerület zöldprogramjáról, mindennapi életéről és fejlesztéséről tájékoztató Berencz Ibolya főépítészt, Tichy Juditot, a Zöldprogram Iroda vezetőjét, Márkus Editet és Brázainé B. Táciát a Zöldprogram Iroda munkatársait a Városházán.

Az alpolgármester Kispest, a Bolyai iskolások szerint „halacskát formázó” térképén előzetesen megmutatta a kerületbejárás 12 helyszínét. A Városháza térről induló útvonalon olyan állomások szerepeltek, amelyeket a verseny értékelési szempontjai kijelöltek. Így például ebben az esztendőben bekerült a programba a Templom tér és az ott lévő templomkertek, a Kertváros, mint a lakókörnyezet és a közösségi tér, a Kispesti Uszoda és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár kertje, mint közintézményi zöldterület, a Határ úti kopjafa és Országzászló, mint a város kapuja és a Kossuth tér, mint a település központja. Ezen kívül a közparkok közül megmutatták a zsűrinek az Ötvenhatosok terét, két közösségi kertet, az Aranykaticát és az Árnyast, az Atatürk parkot, és utolsó állomásként a kerület legújabb büszkeségét a vizes játszóteret. Ezen kívül megnézték a tavaly felújított Vásár teret, illetve az új közösségi teret a Trefort szakgimnázium előtt.

Tichy Judit irodavezető kérdésünkre elmondta, hogy felhívta a zsűri figyelmét a kerület idén beadott fővárosi pályázataira, így az Eötvös utcába tervezett régi KRESZ-park, a Kertvárosi Közösségi Ház és a hozzá tartozó tér felújítására, valamint a gyorsforgalmi út mentén található, a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő, jelenleg hajléktalanok által lakott kiserdő közösségi erdővé való átalakítására, és arra is, hogy a kerületi közösségi költségvetés keretében immár második alkalommal készülnek zöldterületek, közösségi terek a kispestiek javaslatára.

Vozárné Ragó Ildikó, aki csaknem 15 éve aktívan vesz részt a Virágos Magyarországért versenyre nevezett települések zsűrizésében, nagy várakozással érkezett Kispestre. Mint mondta, „pozitív csalódás” érte őt, mert még nem zsűrizett Budapesten, és kicsit tartott attól, hogy itt majd zsúfolt, zöldterületben szegény kerületbe érkezik. Ezzel szemben tágas, szépen rendben tartott köz- és zöldterületeket láttak. Vozárné Ragó Ildikó hangsúlyozta: szigorú a verseny pontozási rendszere, hiszen nemcsak a zöldterületeket nézik, hanem a bírálati szempontok között szerepel az is, hogy mennyire élhető az adott város, kerület, és hogy mennyire alkalmas a közösségi életre, milyen aktívan vesznek részt az ott élők a település életében, fejlesztésében, szépítésében. Ebből a szempontból Kispest ugyancsak „magasra tette a mércét”, jól látható, hogy korábban sem véletlenül kapott elismerést. Vozárné Ragó Ildikótól megtudtuk azt is, hogy a mostani zsűrizés csak az első állomás, hiszen ha Kispest az itt tapasztaltak alapján bekerülne a legjobbak közé, akkor egy másik értékelő csapat újból szemlét tart majd a kerületben. Az idei versenyre is háromszáznál több nevezés érkezett, és ezek közül 20-30 kerül majd be az utolsó körbe. A verseny végleges végeredménye hosszú egyeztetés és szakmai véleménycserék után alakul majd ki. Eredményhirdetés szeptember végén, október elején várható.

A látogatás alatt a zsűri elismerően szólt a közösségi kertekben folyó közösségi és szakmai munkáról, a társasházak előkertjeiről, a közösségi költségvetésről, a be nem épített önkormányzati telkeken létesített átmeneti parkokról, illetve remek kezdeményezésnek találták a vizes játszóteret, bár a terület várható túlterheltségétől óvták a város vezetését.