HÍREK  2018. augusztus 21.      1,084
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az államalapítás ünnepén

Ünnepi műsorral és koszorúzással emlékezett az önkormányzat a magyar állam alapítására a József Attila utcai Nyugdíjasház kertjében.

Az államalapítás ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (30 kép)

Ünnepi beszédében Rátkay Andrea alpolgármester méltatta az államalító Szent István munkásságát: „Szent István államot alkotott, így biztosította nemzete megmaradását. Szent Istvánt elsősorban nem a hadjáratai, nem a csatákban aratott győzelmei tették naggyá, hanem alkotó tevékenysége, a közigazgatást szervező munkája. A rend és az igazság, az önmaga által is betartott és betartatott törvények híve volt. Szent Istvánt az ezredik esztendő végén, Esztergomban megkoronázták. Ezután István király kiadta törvénykönyveit, megszilárdította a közrendet, megalapozta a megyerendszert, templomokat és székesegyházat építtetett és a pénzverés mellett kivetette az első adókat is. A nomád nép letelepítése, a társadalmi rend megváltoztatása végérvényesen és alapjaiban változtatta meg a magyarság életmódját. Bölcs döntései alapozták meg a magyar államiság következő ezer esztendejét. A jövőt és a fejlődést. A Kárpát-medencében ötezer éve laktak különböző népek: kelták, rómaiak, avarok, frankok, germán törzsek, akik vagy beolvadtak a többi nép közé, vagy eltűntek nyomtalanul a történelem során. Csak a magyarság tudott itt megmaradni, és erős, ezeréves államot alapítani. István király megálmodott egy országot és volt bátorsága meghozni egy komoly döntést, mellyel Magyarországot a keresztény Európához csatolta. István hitt abban, hogy Magyarország csak egy erős, európai szövetségben lehet növekedő ország.”

A jelenről szólva arról beszélt, hogy az elvadult politikai érdekharcok ellenére, több magyar település, köztük Kispest is, jelentős fejődésen ment át. Példaként említette egyebek mellett a Pannónia iskola bővítését, a Szivárvány óvodára szerelt napelemeket, az óvodaépületek és a Gyöngyszem bölcsőde felújítását, a vizes játszóteret, a káptalanfüredi tábor korszerűsítését, a rendőrség támogatását, a térfigyelő rendszer bővítését. Hangsúlyozta, hogy „Fejlődésünket, gyarapodásunkat azonban csak az önkormányzati szervezetek, a civil közösségek, a Kispesten lakók és itt dolgozók együttműködésével érhettük el.”

Végezetül úgy fogalmazott, hogy augusztus 20-a „a magyar államiság, hazánk és nemzetünk, az európai Magyarország születésnapja. Egy ünnep, amely összeköt minket. Egy kötelék, amely megmutatja, hogy sokkal több van bennünk, ami közös, mint ami szétválaszt. Erősítsük ezt az érzést!”

Az ünnepi köszöntő után Szent István király itt és most címmel a Theatrum Hungaricum zenés irodalmi összeállítását láthatták a megjelentek.

A program zárásaként az önkormányzat vezetői, a pártok, az egyházak, az intézmények és a civilszervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait Szent István szobránál a Nyugdíjasház kertjében. Az önkormányzat nevében Rátkay Andrea és Vinczek György alpolgármesterek koszorúztak. Koszorút helyezett el a kerületi kormányhivatal képviseletében dr. Király Beatrix hivatalvezető és dr. Kosik Rita hivatalvezető-helyettes.