HÍREK  2018. augusztus 27.      1,037
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bezárt a kerületi napközis tábor

Véget ért a kilenchetes táborozás a kerületi nyári napközis táborában, ahol naponta 120-150 kispesti gyerek tölthette szervezetten a vakációt. Az önkormányzati fenntartású tábor programjairól a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár (WKK) munkatársai gondoskodtak idén is. Az önkormányzat által 10 millió forinttal támogatott táborban a programok ingyenesek voltak, a szülőknek csak a megszokott iskolai étkezés díját kellett fizetniük, így akik ingyen étkeznek év közben, most is térítésmentesen táborozhattak.

Bezárt a kerületi napközis tábor
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Róluk szólt, értük volt a napközis tábor – mondta a tábornak idén nyáron otthont adó Eötvös iskola tornatermében összegyűlt gyerekeknek és vendégeknek, Rátkay Andrea alpolgármesternek, Burány Sándor országgyűlési képviselőnek és Varga Attila önkormányzati képviselőnek Szabó Mária, a WKK igazgatója, aki külön köszönetet mondott a kísérő pedagógusoknak és mindazoknak a technikai dolgozóknak (védőnőknek, konyhásoknak, takarítóknak), aki nélkül ezt a nyarat zavartalanul nem csinálhatták végig.

Szabó Mária kiemelte, talán nincs még egy olyan fővárosi kerület, ahol ilyen feltételekkel, ehhez hasonló nyári napközis tábort szerveznének. Ahhoz azonban, hogy így minden a helyén legyen itt a táborban, már tavasszal elkezdődött a szervezőmunka. Ebben a munkában élen jártak a tábor szabadidő-szervezői, Dékán Haas Zsuzsanna és Nagy Gabriella. Büki Katalin, aki már régi táborvezető, immár húsz éve dolgozik a napközis táborban, biztos hátteret adott most is a munkához. (Több évtizedes munkáját a közösség előtt ajándékkal köszönték meg.) Rajta kívül Zentai Rita és Nachtmann Renáta kerületi pedagógusok látták el kiválóan a táborvezetői feladatokat.

A nyári szünet kilenc hete alatt a táborban kikapcsolódó gyerekek színes, változatos programokkal töltötték a szabadidejüket. Ma már nem csak gyermekmegőrzésről szól a napközis tábor. A folyton kirándulni kívánó gyerekek sokfelé járhattak, nemcsak a fővárosban, hanem heti egy alkalommal különbuszos kirándulásokon is. A programok között voltak kedvencek. Ilyen volt a Bonbonetti Csokoládégyár Tibi Csokitúrája, a Future Park Élményközpont, az Elevenpark, az Országgyűlési Múzeum királyválasztásos programja, valamint a BKK-hajókázás és a Rendőrmúzeum. Eljutottak a gyerekek egyebek mellett a Tűzoltómúzeumba, a Láthatatlan Kiállításra, az állatkertbe, a Tropicariumba, a margitszigeti vadasparkba, kirándultak a Gellért-hegyre, lovardát látogattak, a bátrabbak még a sárkányhajózást is kipróbálták. Többször jártak moziban, a KMO Művelődési Ház bábszínházi előadásain, ellátogattak a közeli könyvtárba, a Kispesti Futballházba, játszóterekre, de részt vettek drogprevenciós és bűnmegelőzési programokon is. A helyszínek között szerepelt a székesfehérvári Bory-vár, a dorogi Palatinus-tó, a Tordasi Westernfalu, Gárdony, Nőtincs, valamint a Dinnyési Várpark is.

Akik nem csatlakoztak a kirándulókhoz, hanem az iskolában maradtak, sportversenyek, aszfaltrajz-verseny, asztalitenisz, foci, rengeteg társasjáték várta őket. A talpraesett, ügyes kezű pedagógusoknak köszönhetően nagyon sok kézműves foglalkozást is tartottak, amelyeken számos új technikát is megtanultak a régiek mellett. Kéthetente ellátogatott a táborba Geröly Tamás dobos-ütőhangszeres, aki interaktív zenei foglalkozást tartott a ritmusos játékot kedvelőknek. A mindennapos uszodalátogatás ugyancsak közkedvelt volt a gyerekek körében. Az önkormányzat kommunikációs csoportjától érkezett az ötlet, hogy a Batthyány utcai csupasz tűzfalat fessék meg a táborozó gyerekek. Az eredmény önmagáért beszél: a vidám, színes, tenyérnyomokkal díszített fal Kispest új, üde színfoltja lett.

Az ünnepélyes táborzárót és az ide vakációt az Ezerjó együttes interaktív népzenei bemutatója zárta.